Bomull

Bomull har odlats i mer än 7000 år, vilket gör den till en av världens äldsta råvaror. Men bomullshandeln som sådan dök inte upp förrän slutet av 1900-talet. Idag är bomull en av de tio mest omsatta råvarorna i världen.

Basfakta om bomull som handelsvara

Bomull handlas det med på två av de viktigaste börserna i USA: New York Mercantile Exchange och New York Board of Trade. Terminskontrakten är identiska på båda börserna och träder i kraft i mars, maj, juli, oktober och december. Bomull är också en stor handelsvara i Brasilien, Pakistan, Kina och Indien.

Även om de största bomullsproducerande länderna initialt var i Asien, såg man under 1900-talet en ökning i USA som stor bomullsproducent på global nivå. Idag är USA en av världens tre största producenter med endast Kina och Indien framför sig.

Valutahandlare bör vara medvetna om de viktiga delar som kan påverka priserna på bomullsmarknaden. Dessa faktorer inkluderar statliga subventioner (extremt vanliga i USA), vattenbrist till följd av den globala uppvärmningen och om manuell eller mekanisk arbetskraft används i produktionen och under skörden.

Hur ser då framtiden ut för bomull som handelsvara?

Från och med 2011 beräknas den globala bomullsproduktionen uppgå till 25 miljoner ton, vilket genererar intäkter på nästan $30.000.000 per år.

Effekterna av konflikten 2003 mellan Brasilien och USA påverkar fortfarande bomullsmarknaden. Man tror att de stora mängder subventioner som gjorts till de lokala amerikanska producenterna hindrar tillväxten av produktionsvärden på andra håll. Särskilt i Centralasien, Afrika och Brasilien där den potentiella årliga tillväxten beräknats till 13 procent.

En dom som slogs igenom gentemot USA gjorde framtiden för de lokala subventionerna osäkra. Näringsidkare måste därför vara medvetna om att möjligheten för andra länder att bli bomullsproducerande ledare inom de närmaste 10 åren kan uppstå.

››Missa inte att läsa om de andra mjuka råvarorna eller varför inte om de olika investerings-metallerna?