Guld i fokus när 8 Ton försvinner från Venezuela

Inlägget publicerat: 2019-02-28 14:10:48

Reuters meddelar att åtminstone 8 ton Guld (XAU) har “förts” bort från Venezuelas centralbank under slutet av februari. En medlem i oppositionen och tre andra statligt anställda berättar att President Nicolas Maduro tydligt blir allt mer desperat att få fram hårdvaluta. Signalerna blir fler och fler att landet inte kan hantera USAs sanktioner.

Guldet ska ha förts bort i statliga fordon vid tillfällen då det inte fanns några säkerhetsvakter närvarande vid banken. Minst 8 ton har tagits vid olika tillfällen mellan onsdag den 20e och fredag den 22a februari, och enligt rapporten är planen att sälja guldet utomlands på svarta marknaden. Angel Alvarado, medlem i oppositionen, som begärde anonymitet (och tydligen inte fick) när han berättade att han inte visste vart centralbanken skulle skicka guldet. Allt de vet är att cupen ägde rum under en period då centralbankens chef Calixto Ortega var utomlands på en resa.

Centralbanken har inte gett något gensvar på händelsen och har valt att inte ställa upp med kommentarer.

8 ton är jämförelsevis lite

Vid ett tillfälle under 2018 transporterades det 23 ton obehandlat guld från Venezuela till Istanbul. Enligt information från den turkiska regeringen ska det ha transporterats med statsägt flyg.investera i guld

Venezuelas centralbank köpte stora mängder av guldet från primitiva guldgrävarläger i de södra delarna av landet. Guldet såldes till Turkiet för att kunna finansiera basiska nödvändigheter så som mat som det råder en extrem brist på.

Vid ett annat tillfälle under 2018 flyttades det också 20 ton av raffinerat och registrerat guld från centralbanken. Det lämnade endast 140 ton kvar på centralbanken, den lägsta siffran rapporterad från Venezuela på 75 år.

Maduros regering har också försökt återkalla 31 ton guld från Bank of England i farhågor om sanktioner. Farhågorna har besannats och guldet har spärrats av BoE.

USA har givetvis något att säga. Den USA-backade oppositionsledaren Juan Guaido kampanjar för att få till ett nytt val medan USA har gått ut med en offentlig varning om att inte deala i guld från Venezuela.

Rykten från USA-Kina-förhandlingarna påverkar guldet

Läget i Venezuela är illa, men det finns också andra influenser som påverkar priset. Investerare har använt guld för att hedga mot effekterna från förhandlingarna om det nya handelsavtalet mellan USA och Kina.

Robert Lighthizer, President Trumps chefsförhandlare, berättade i öppen utsago för den amerikanska kongressen att ett avtal med Kina måste innehålla ett sätt att garantera att åtaganden uppfylls och att det är för tidigt att förutse hur samtalen och förhandlingarna slutar.

Under de utdragna förhandlingarna som snart närmar sig 1 år har guld och andra ädelmetaller återfått mycket av sin forna status som en trygg investering. De dåliga nyheterna om förhandlingarna skapade förväntningar på att priset på guld skulle stiga, istället hände motsatsen. Priset på guld sjönk under onsdagen den 27e från 1 327 ner till under 1 319, något som indikerar att marknaden ännu är osäker.

Gör din fundamentala analys noggrant om du ska investera i guld. Det är en väldigt volatil marknad just nu med geopolitiska oroligheter som påverkar priset på flertalet större valutor.

Comments are closed.