Metaller

Silver- och guld-tackor
Här skriver vi om diverse metaller, såsom guld, silver, koppar etc.

Är du på gång att handla ädelmetaller? Du är inte den första. Att köpa metaller via en centraliserad marknadsplats blir allt vanligare och det är fler och fler som vill dra nytta av de många möjligheter som finns med att sprida sina risker.

Eller är du kanske en av dem som har alla ägg i samma kort? Ha inte det! Genom smart spidning av dina risker, bl. a i råvaror såsom metaller, så kan du få en lägre exponering och högre avkastning.

Redo att handla?

Här nedan finns direktlänkar för dig som vill…

 • Handla guld
 • ››Annars kan du gå vidare med att läsa recensionerna om de bästa råvarumäklarna online här!

  Vilka är de mest värdefulla ädelmetallerna?

  Nästan alla tror att guld är mest värdefull av de vanligaste metallerna, vilket kanske också är sant. Men när det kommer till lite ovanligare ädelmetaller så kommer faktiskt guld först på tredjeplats. Allra dyrast kilopris den 25:e oktober 2020 är det för hodium, som handlas omkring $77 800 per kg.

  Det är framför allt i tandteknik och smycken, samt vissa kemiska maskiner, som platina används idag. Utseendet för denna metallen är likt silver och ifall du trodde att guld var svårt att hitta, så är platina drygt 30 gånger mer sällsynt. Platina har gått stabilt upp under en lång period och är en väldigt populär investing bland traders, där över 95% köper metallen och knappt 5% blankar den under den senaste månaden. Troligen är det bristen på platina som gör att efterfrågan är så hög och priset fortsätter uppåt.

  Det som flest svenska och internationella traders ser som en given “safe heaven investering” är guld. Guld kvalar in på tredjeplats över de dyraste ädelmetallerna. Nästan oavsett vad som händer, så brukar guld bara gå upp i värde – förutom när dollarn blir avsevärt starkare. Många tror dock att dollarn nått sin högsta punkt för en tid nu och att guldet har en rejäl uppsida. Du kan handla guld hos Skilling till fördelaktig spread och med snabba avslut. Kilopriset ligger i skrivande stund på 43 764 USD, medan ett OZ rent guld handlas för strax över 1900 USD.

  Metaller med höst motståndskraft?

  Letar du efter en metall som kan stå ut med höga temperaturer, högt tryck och andra rejäla påfrestningar? Då är volfram troligen etta på din lista. För högst temperaturmotstånd så ligger tantal- och hafniumkarbidmaterial i topp, med moståndskraft uppemot temperaturer på drygt 4000 grader celsius. Iridium är den mest korrosionsbeständiga metallen. Ingen känd syra, höga temperaturer eller smälta metaller kan få Iridium att förlora sin glans.

  Vilka länder har mest metaller?

  Det beror helt på vilka metaller vi talar om, men Ryssland är den ledande producenten av palladium, medan Sydafrika leder (före Ryssland) när det kommer till utvinning av platina. När det kommer till den eftertraktade metallen silver, så ligger faktiskt Mexiko i topp som världens ledande producent. Tenn å andra sidan, utvinns huvudsakligen i Kina. För övrigt så börjar Kina ta stafettpinnen för en rad metaller, såsom aluminium, vismut, guldutvinning, kvicksilver, glimmer, tenn, titanium och zinc.