Nickelhandeln stoppad – London Metal Exchange i blåsväder

Inlägget publicerat: 2022-03-14 00:59:52

Rent nickel
Priset på nickel steg rejält i veckan och blev mer än dubbelt så dyrt på bara två dagar. Utvecklingen fick London Metal Exchange att hastigt dra i nödbromsen och tillfälligt stoppa all handel med den silverglänsande järnmetallen – ett drag som riskerar orsaka mångmiljonförluster för flera inflytelserika investerare.

Det stormar på råvarumarknaderna i kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina. Guldpriset har stigit, oljepriset har skenat – för att sedan ha vänt kraftigt nedåt igen – och priset på nickel har skjutit i höjden. För den sistnämnda är London Metal Exchange den börs som sätter den globala riktkursen.

När priset på nickel, vilken jämte järn och kobolt tillhör kategorin järnmetaller, mer än fördubblades på endast två dagar tidigare denna vecka, beslutade LME att all handel skulle stoppas. Inga nya trades blev därmed möjliga – men även redan genomförda affärer drabbades retroaktivt av det plötsliga krisdraget. Över 5000 nickeltrades utförda elektroniskt under tisdagen cancellerades i samband med att man frös handeln. Det totala värdet på de cancellerade ordrarna uppgick till nästan fyra miljarder dollar.

Förhindrade potentiell miljardförlust för Kinas största stålbolag

LME:s handelsstopp föranleddes av att Kinas största koncern inom framställning av rostfritt stål, Tsingshan Holding Group, gått in i en kort position av betydande storlek.

När marknadsvärdet på basmetallen istället steg med 70% på en enda dag, och mer än fördubblades på två dagar, fattades ett drastiskt beslut om frysa all trading med nickel på LME. Enligt börsens verkställande direktör Matt Chamberlain var storleken på Tsingshans korta position en bidragande faktor till varför handelsstoppet var en nödvändig åtgärd att utföra.

Anklagas för favorisering

Beslutet att frysa handeln må potentiellt ha förhindrat en storförlust för Tsingshan Holding Group – men kan likväl ha fått andra investerare att gå rejält back. De fem tusen ordrar som först exekverades under tisdagen och sedan annullerades har fått många investerare och traders på nickelmarknaden att se rött. Vinster och förluster till ett uppskattat värde av sammanlagt 1,3 miljarder dollar gick upp i rök när ordrarna cancellerades.

Flera aktörer, däribland AQR – en av världens största hedgefonder – anklagar nu London Metal Exchange för att favorisera vissa investerare framför andra. Man anser också att LME brustit i sitt ansvar för riskvärdering då man fattade ett beslut som enbart tycks gynna en part, medan andra kastas under bussen.

LME å sin sida hävdar att ingen favorisering förekommer och att huvudägaren bakom London Metal Exchange – Hong Kong Exchanges and Clearing – inte hade något med handelsstoppet att göra. Istället vidhåller man att beslutet att såväl frysa handeln som reversera tisdagens ordrar, låg i hela marknadens intresse.

Hade man låtit handeln fortgå utan åtgärder, skulle man enligt Chamberlain tvingats sätta ett benchmarkpris på nickel på hela $80 000-$90 000 per ton – en nivå som inte är rimlig för den fysiska råvaran.

Elektroniska vs. fysiska handlare

LME har sedan i fjol haft något av en dragkamp mellan de som handlar elektroniskt och de som föredrar att handla på fysiska golvet. På marknaden finns också två typer av spekulanter – de som vill investera i den fysiska råvaran nickel, vilken bland annat är en viktig komponent i eldrivna bilar, samt de som enbart är ute efter att göra en förtjänst på prisutvecklingen.

Förra året uttryckte LME:s vd Chamberlain en önskan om att stänga in person-handeln på golvet och enbart satsa på elektronisk trading. Ett uttalande som fick de traditionella handlarna att sparka bakut förstås. Man ansåg att den elektroniska handeln favoriserades och att vissa aktörer därmed gynnades framför andra. Idag är läget istället det omvända.

De 5000 trades som reverserades tidigare i veckan var i princip uteslutande elektroniska sådana. Att London Metal Exchange med sitt agerande skapat en situation där elektroniska handlare ställs mot fysiska, menar många experter är skadligt för börsens rykte. Att man reverserade tusentals trades och därmed orsakade mångmiljonförluster för ett stort antal aktörer på den moderna och ständigt växande elektroniska finansiella marknaden, i syfte att rädda skinnet på ett enskilt äldre bolag (Thingshan) med en illa tagen position på den traditionella marknaden – ser allt annat än bra ut. LME framstår enligt många som en bakåtsträvande börs där gamla rävar skyddas på bekostnad av de som handlar elektroniskt.

Marknaden stängd veckan ut – jobbar för effektiv öppning så snart som möjligt

Hur länge handelsstoppet skulle bestå var inte bestämt när det sattes i verket. Det talades om en återöppning i fredags, men väl då stod det klart att LME skulle hålla all trading med nickel fortsatt stängd även den dagen.

Enligt Chamberlain jobbar man för att kunna slå upp portarna för handeln igen så snart och så effektivt som möjligt. Något som också innebär att återuppbygga förtroendet hos de elektroniska handlarna.

Vidare ser LME också läget som en möjlighet att kunna införa en del säkerhetsåtgärder som man länge stridit för men fått mothugg av bankerna om. Bland annat handlar det om mer insyn i kunders dolda positioner, vilken den stora blankningen av Thingshan i huvudsak var. Detta för att tidigare kunna upptäcka positioner som riskerar att sätta hela marknaden i gungning.

LME kan utmanas av CME framöver

LME dominerar den globala handeln med nickel samt andra metaller som aluminium, koppar och zink. Senaste veckans dramatik kan dock komma att gynna börsens främsta konkurrent CME – Chicago Metal Exchange – när upprörda traders letar ett annat alternativ för sin handel. Ännu finns inga terminer för nickel att köpa på CME, men med ett växande missnöje gentemot LME kan det mycket möjligt ändras på inom en snar framtid. Inte minst med tanke på att nickel, som en central komponent i elbilar, spås bli en av de hetaste råvarumarknaderna i framtiden.

Handla nickel via en betrodd mäklare

Trading med nickel är bland annat möjligt hos europeiska toppmäklaren eToro. Där kan du handla råvaran med CFD:er för riktigt låg spread och med ett brett urval av olika verktyg. eToro har förutom nickel också ett stort utbud av andra råvaror samt valutor, krypto, aktier och index.

Kom igång med ett demokonto hos eToro här.

Comments are closed.