Dålig utveckling för både guld och olja över vintern?

Inlägget publicerat: 2015-12-01 14:12:11

Guld: En lång vinter framför oss?

Ännu en gång är guldhandeln online nedåtgående. Fast detta är inte bara dåliga nyheter – framför allt inte för de som gör kortsiktiga investeringar i råvaror.

En utav de största anledningarna till de relativt positiva nyheterna är att the USA:s centralbank med största sannolikhet kommer sänka räntan.

Det skulle innebära den första ändringen sedan 2006. En ökning som denna oroar en del av de som handlar med guld, eftersom högre räntor skulle leda till att denna efterfrågade metallen skulle bli dyrare att sitta på. Resultatet av ökade räntor skulle förmodligen leda till att guldets spotpris får lida.

Så många pessimistiska handlare har gett sig tillbaka in på marknaden då guldpriserna fortfarande ligger på eller nära det lägsta på fem år. Många tror dessutom att man ska sälja nu, man kommer nämligen gå med vinst om man köper tillbaka när det sjunker ännu mer. Bara tiden kan visa om denna strategin fungerar eller inte.

Stöd för olja eller en trög framtid?

Priserna på olja har samlats sig en del över de senaste handelsperioderna och det finns flera anledningar till denna kortsiktiga trenden.

Först och främst sjönk den amerikanska dollarns värde i relation till andra valutor, vilket i sin tur ledde till att Brent-priserna steg med cirka 2 procent innan de återhämtade sig. Trots att detta var vinstgivande för en del experter på onlinehandel med råvaror, är sanningen att utbudet överträffar efterfrågan.

Den enda ljusglimten i det hela är ett OPEC-möte på fredag. Även om kartellen inte förmodas ändra sina policys, kan ett omslag från Saudi Arabien leda till en ordentlig höjning (eller en kortlivad samling) av priserna. I slutändan kommer långsiktiga förhållanden fortfarande spela en större roll än kortsiktiga händelser.

Comments are closed.