Guldet Högst På 4 Veckor När Cenbank Möts och Aktier Skakas Av Brexit-omröstning

Inlägget publicerat: 2016-06-13 14:04:02

Guld nådde sin högsta notering sedan mitten av maj idag, måndag (13 juni). Nivåerna har drivits upp på grund av en reträtt av dollarn, aktier som påverkats av en stigande riskaversion inför viktiga centralbanksmöten denna vecka samt Storbritanniens stundande EU-omröstning den 23 juni.

Pundet föll till sin lägsta notering mot dollarn på två månader vilket har drivit upp guld i GBP till den högsta nivån på nästan tre år; upp 1,9 procent till 909.83 pounds per ounce.

Spotguldet hade gått upp upp 0,8 procent till $1,283.66 per ounce vid 09.40 GMT idag (13 juni), från en tidigare topp på $1,284.50. Amerikanska terminskontrakt för guld med leverans i augusti gick upp $11,10 per ounce till $1,287.00.

Avtagande förväntningar på en Federal Reserve-räntehöjning har drivit priserna kraftigt uppåt hittills den här månaden. Guld har gjort en återhämtning på 6 procent sedan data från amerikanska lönelistor för maj kom in svagare än väntat den 3 juni och således krossade förväntningar på en räntehöjning under sommaren.

 

Två Faktorer Gynnar Guld

-Efter arbetsmarknadsrapporten har en Fed-räntehöjning trängts ut för juni och juli, och samtidigt verkar det som om oddsen för Storbritannien att lämna EU har gått upp igen. Dessa två faktorer gynnar guld, säger Jens Pedersen, analytiker vid Danske Bank.

Farhågor att Storbritannien är på väg att rösta för att lämna EU nästa vecka sprids bland de globala finansmarknaderna och gjorde att asiatiska och europeiska aktier sjönk kraftigt idag (13 juni). Dollarn föll 0,2 procent mot euron.

Fed, Bank of England, Swiss National Bank och Bank of Japan kommer alla mötas denna vecka och förväntas hålla penningpolitiken stadigt mot en bakgrund av försiktighet om de globala ekonomiska utsikterna samt effekterna av en eventuell Brexit.
 

Guld Den Ultimata Barometern

Den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet har konsekvenser över många tillgångsklasser men guld, som den ultimata barometern av finansiell och ekonomisk spänning, är för närvarande den tillgångsklass som visar en av de högsta nivåerna av känslighet för möjliga utfall. Guld har skiftat i linje med Brexit-opinionsundersökningar och även flyttat det bort från sin vanliga primärlänk med dollarn, sa Citi i ett meddelande på måndagen (13 juni).

Innehav i världens största guld-stödda börshandlarfond, SPDR Gold Shares, steg 0,74 procent till 893.92 ton i fredags (10 juni), den högsta noteringen sedan oktober 2013.

När det gäller andra ädelmetaller var silver oförändrat på $17,31 per ounce, medan platina steg 0,5 procent till $995,22 per ounce och palladium låg 0,7 procent högre på $546,79 per ounce.
 
» Lär dig mer om att handla med råvaror, inklusive guld, online genom att registrera dig hos Ava Trade här

Comments are closed.