Guldet stiger i värde – Sällsynta jordartsmetaller en kugge i handelskriget

Inlägget publicerat: 2019-06-01 23:44:23

Det långdragna handelskriget skapar konsekvenser för hela världen. Kina har indikerat att de kan begränsa exporterna av sällsynta jordartsmetaller till USA som en eskalering av de misslyckade förhandlingarna gällande handelsavtalet mellan världens två största ekonomier.

Det rör sig inte längre om indikationer. CNBC rapporterar att den officiella nyhetsbyrån för Kinas Kommunistiska Parti förespråkar att exporter av REE (Rare Earth Minerals) till USA. De som investerar eller tradar med guld gynnas av detta då priset för Guld XAU når nya höjder.

Kinas hot i handelskriget bör tas på allvar

REEs tillhör inte vanlig kännedom, så vi gör en kort introduktion. REEs påverkar priset på Guld

REEs utgörs av en grupp på 17 metaller som används för många olika sektorer. Trots namnet “sällsynta” så finns dessa metaller i stora mängder i planetens skorpa. Det finns däremot inte många platser där det går att bryta, producera och raffinera dessa metaller då processen utgör en stor risk för miljön.

Sällsynta jordartsmetaller används främst för högteknologiska produkter, t.ex. smartphones, grön energi, elbilar och även av försvarsmakten. Cirka 35% av världens tillgångar till REEs finns i Kina och landet producerade 70% av världens förbrukning under 2018. USA är väldigt beroende av importer från just Kina. Under 2018 köpte USA 80% av sina totala importer från Kina.

US Geological Survey säger i en intervju med BBC att jordartsmetaller är kritiska för USAs ekonomi och försvar. I det långdragna handelskriget verkar nu Kina ha tagit överhanden. Landet står nämligen för drygt 70% av världens totala produktion.

Så hur pass beroende är då USA av Kina? Drygt 80% av USAs förbrukning av REEs importeras från Kina. Resten köps från Estland, Frankrike och Japan. Det finns endast en gruva i USA som bryter dessa metaller, och den gruvan skickar metallerna till Kina för processering. Just nu beskattas detta med 25%. Det finns även en möjlighet att importera dessa metaller från Malaysia, men kvantitéerna kommer inte i närheten av vad som behövs. Utöver det så har Malaysias regering även planer på att avsluta dessa produktioner p.g.a. miljöskador.

USA skulle kunna utöka sin egen raffinering av dessa sällsynta jordartsmetaller, men det skulle kräva både tid och resurser. Om kinas planer på att stoppa exporter till USA skulle det påverka amerikanska industrier till ett värde av miljarder dollar.

Guldet, en “safe haven” investering, ökar i värde

Sedan publiceringen av kinas planer på att exkludera exporter av REEs till USA steg priset för Guld XAU i raketfart. På torsdagsmorgonen var priset på XAU/USD 1,275.9774, fredagen slutade på ett pris om 1,305.6349.

Wall Street verkar ha en neutral synpunkt på händelseförloppet och investerare runt om världen känner sig förvirrade över den närmaste framtiden för priset på guldet. En stark amerikansk dollar håller priset på XAU/USD relativt stabil, utöver den enorma stigningen mellan torsdag och fredag. Handelskriget har inte lyckats ge någon form av klarhet i guldets riktning, och det har mycket att göra med den stabila dollarn och The Feds ekonomipolitik. Vissa tror att priset kommer stiga extremt mycket medan andra är mer skeptiska.

Comments are closed.