Guldet tappar och oljan stabiliseras efter turkiskt kuppförsök

Inlägget publicerat: 2016-07-18 14:13:52

Guld gled ner en procent på måndagen (18 juli) när investerares nervositet lugnat ner sig efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet, medan oljepriset låg högre och energiförsörjningen förväntas vara opåverkad.

Koppar tappade för en andra session på grund av påtryckningar från en starkare dollar, medan majspriserna steg efter prognoser om varmt och torrt väder som potentiellt kommer att minska de amerikanska skördarna.

Turkiet har vidgat sitt tillslag mot misstänkta anhängare av den misslyckade militärkuppen, vilket har gjort att antalet anhållna personer inom de väpnade styrkorna och rättsväsendet nu ligger på omkring 6,000 och regeringen har sagt att de har kontroll över landet och ekonomin.

Spot guld, som föll mer än en procent till en bottennotering på $1,323.7, sjönk 0,7 procent till $1,328.60 per uns vid 05:23 GMT (18 juli). Guldtackor föll mer än 2 procent under förra veckan, den första veckovisa nedgången på sju veckor.

Oljemarknader verkar visa utmattning

-Turkiet är ingen stor oljeproducent eller konsument, och oljemarknaden verkar visa utmattning som svar på upprepade fall av geopolitiska händelser under de senaste veckorna, och verkar därmed bara reagera starkt på händelser som är viktiga på den fundamentala sidan. Guldpriset har stigit ganska lite i efterdyningarna av Brexit men nu ligger priserna bara på en förhöjd nivå, säger Vyanne Lai, ekonom vid National Australia Bank.

Marknaden ser förbi kuppen

För energimarknaderna är Bosporen i Istanbul en naturlig nyckelpunkt för olja och hanterar cirka 3 procent av alla globala leveranser, främst från Svarta havets hamnar och området kring Kaspiska havet. Handeln återupptogs på lördagen (16 juli) efter att ha stängt under flera timmar efter fredagens militärkuppsförsök.

-Marknaden ser förbi kuppen. Det finns inga störningar för sjöfarten och det finns ingenting som tyder på att det kommer påverka den kortsiktiga risken för oljeförsörjningen, säger Ric Spooner, chefsmarknadsanalytiker på Sydneys CMC Markets.

Brentoljans terminskontrakt steg 20 cent till $47,81 per fat efter stängning efter att ha gått upp 24 cent i den föregående sessionen, medan den amerikanska råoljan ändrades väldigt lite på $45,98 per fat efter att ha avslutat föregående session med en uppgång på 27 cent.

London-koppar föll för den andra sessionen på rak, medan Chicago-majs ökade en procent.

» Registrera dig med Plus500 och handla med råvaror, t.ex. guld och olja, direkt från din dator eller mobil.
OBS! En trader med Plus 500-konto kan handla CFD på forex (valutor), aktier, råvaror, optioner och index. T.ex. Binära optioner kan EJ handlas hos Plus 500.

Leave a Reply