Iran kommer inte frysa sin oljeproduktion inför OPEC-möte

Inlägget publicerat: 2016-05-23 14:33:30

Iran, som kommer träffa sina OPEC-partners den 2 juni, har inga planer på att gå med i någon frysning av råoljeproduktionen då landet ännu inte trappat upp sin oljeexport till de nivåer som den låg på innan landet sanktionerades, det säger chefen för Irans statliga oljebolag.

Landets statliga oljeexport kommer sannolikt att överträffa 2,2 miljoner fat per dag i mitten av sommaren, det säger Rokneddin Javadi, vd för National Iranian Oil Co., till nyhetsbyrån Mehr.

Den senaste gången Iran exporterade på den här nivån var innan sanktioner infördes på grund av landets kärnvapenprogram för mer än fyra år sedan.

Sanktionerna lättade i januari i år och iranska tjänstemän säger att de inte kommer att diskutera någon frysning eller nedskärning av produktionen förrän den ligger på samma nivå som innan sanktionerna.

‘Inga planer på att avbryta oljeproduktionen’

-Regeringen har för närvarande inga planer på att frysa eller avbryta sin ökning av oljeproduktionen och exporten baserat på planer som genomförs. I den nuvarande situationen har oljedepartementet och regeringen inte utfärdat någon policy eller något program för att stoppa ökningen av produktion och export, så landets planer på att öka råoljeproduktionen kvarstår, säger Javadi.

Iran är i full färd med att bygga upp sin energiindustri igen och återställa försäljningen av råolja efter att de internationella restriktionerna upphävdes.

Landet avböjde att tillsammans med andra nationer frysa produktionen, under ett möte med de andra medlemmarna i the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) och övriga stora producenter i Doha, Qatar förra månaden.

Samtalen avslutades i oenighet efter att Saudiarabien vägrade att begränsa produktionen utan deltagande av alla övriga OPEC-medlemmar, inklusive Iran. OPEC träffas nästa gång i Wien den 2 juni.

3,56 miljoner fat per dag

I april i år ökade Irans oljeproduktion till 3,56 miljoner fat per dag; nivåer som senast uppnåddes i november 2011 innan sanktionerna, det rapporterade det internationella energirådet IEA den 12 maj.

Exporten ökade med mer än 40 procent till 2 miljoner fat per dag i april – nästan samma nivåer som innan sanktionerna säger IEA.

Comments are closed.