Priset på olja och guld stiger efter terrorattackerna i Paris

Inlägget publicerat: 2015-11-19 13:53:46


I efterdyningarna av terrorattackerna i Paris den 13 november 2015 steg priset på guld och olja, medan till exempel rese- och turismrelaterade aktier föll.

Måndagen den 16 november rapporterade BBC att priset på guld hade stigit med en procent sedan attackerna, samtidigt som oljepriserna också steg i takt med att marknaden reagerade på oron kring oljetillgången efter de franska flyganfallen i Syrien.

För Air France och den franska hotellkedjan Accor var situationen annorlunda, då de båda bolagens aktiepriser föll med fem procent, medan Eurotunnel Groups aktier föll med tre procent. Sammantaget förblev aktiemarknaden relativt stabil efter attackerna, vilket tyder på att marknaden generellt sett står stadigt. På onsdagen var guldpriserna åter på samma nivå som före attackerna, medan oljepriserna hade stigit med ytterligare 0,8 procent.

Under sådana extrema omständigheter är ökningar av guld- och oljepriser ett vanligt mönster, eftersom handlare gärna investerar i ”säkra” råvaror som ses som relativt stabila och har ett verkligt värde.

Ytterligare terrorattacker kan komma att driva upp priserna igen på den osäkra globala marknaden. För bara två veckor sedan, före hemskheterna i Paris, diskuterade en artikel i Investment Week huruvida guld på lång sikt kan vara en dålig investering med låg vinst.

Hur som helst kan råvaruhandlare på nätet finna att guld och olja är fantastiska investeringar i en turbulent tid. Medan andra aktier kan falla som en följd av katastrofer, behåller olja och guld sitt värde – de kan till och med öka i värde när investerare förtvivlat letar efter någonting tryggt att hålla fast vid.

›› Vill du också investera i guld eller olja? Läs våra recensioner och kom igång och handla hos en av mäklarna på mindre än 10 minuter

Comments are closed.