Oljepriserna faller när Irak ökar tillverkningen och tvivel kastas över produktionsutsikter

Inlägget publicerat: 2016-08-29 07:47:35

oljepriserna föll tidigt på måndagen (29 augusti) i takt med att Iraks tillverkning steg och efter att Iran uttalat sig om att landet bara skulle samarbeta i kommande producentsamtal om att frysa tillverkningen om andra exportörer erkände dess rätt att helt återta marknadsandelar.

International Brent crude råoljans terminskontrakt LCOc1 låg på $49,54 per fat vid klockan 01.43; ned 38 cent från sin senaste stängning.

U.S. West Texas Intermediate (WTI) råoljans terminskontrakt sjönk med 43 cent till $47.21 per fat.

Handlare sade att fallen i pris var till följd av en ökande tillverkning i Mellanöstern, där oljeexport från Iraks södra hamnar har legat på i genomsnitt 3.205 miljoner fat per dag under augusti månad, mer än den genomsnittliga nivån som sågs i juli, enligt två tjänstemän från landets statliga South Oil Company. Export i juli låg i genomsnitt på 3,202 miljoner fat.

Iran kräver att exportörer erkänner Teherans rätt att återta förlorade andelar

Iran sade i slutet av förra veckan att det bara skulle samarbeta i kommande producentsamtal i september om andra exportörer erkände Teherans rätt att återta marknadsandelar förlorade under internationella sanktioner som upphävdes så sent som i januari i år.

Analytiker sade att meningsskiljaktigheter inom organisationen för de oljeexporterande länderna (OPEC), och särskilt dess nyckelspelare Saudiarabien och Iran, innebar att få väntade sig någon betydande inverkan på den globala produktionen efter de kommande samtalen.

‘Medgörlighet kommer vara ett problem’

-Det är allt mer sannolikt att marknaden kommer att diskontera resultatet av mötet, även om det skulle vara så att deltagarna skulle komma överens om ett produktionsstopp kommer medgörlighet att vara ett problem, sade Barclays.

Trots detta, sade den brittiska banken att den såg “inkommande oljemarknadsdata (både tillgång och efterfrågan) som en källa till prisstyrka i Q4″.

Börja handla med råvaror online

» Intresserad av att handla med råvaror som t.ex. olja? Lär dig mer genom att registrera dig hos eToro idag. Du kan också läsa fler av våra utförliga recensioner av råvarumäklare här.

Leave a Reply