Prishöjning på Saudiarabisk olja efter robust efterfrågan

Inlägget publicerat: 2016-06-06 18:44:56

Saudiarabien, världens största exportör av råolja, har höjt priserna på de flesta oljekvaliteter som säljs till Asien och USA i juli efter att landets energiminister sagt att efterfrågan är stark.

Statligt ägda Saudi Arabian Oil Co ökade sitt officiella försäljningspris för Arab Light råolja med 35 cent per fat till 60 cent mer än det regionala riktmärket för försäljning till Asien, säger företaget i ett uttalande.

Företaget, som kallas Saudi Aramco, förväntades höja bidraget för transporter av Arab Light råolja med 40 cent per fat till 65 cent per fat mer än riktmärket för köpare i Asien, enligt en medianuppskattning av Bloomberg av fem raffinaderier och handlare i regionen förra veckan.

OPEC håller fast vid sin policy

Oljan har gjort en upphämtning på omkring 80 procent sedan januari, vilket har gjort ministrarna i OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) säkra på att deras tvååriga strategi för att försöka vinna marknadsandelar fungerar.
I torsdags (2/6) var OPECs medlemmar eniga om att hålla fast vid sin policy om ohämmad produktion och ministrarna var samstämmiga i sin optimism att oljemarknaderna kommer förbättras. I London nådde Brent-råoljan, det europeiska riktmärket, så mycket som 0,9 procent till $50,10 per fat. Prissättningen för juli gör att Aramcos lätta råoljor hamnar på de högsta nivåerna för Asien sedan åtminstone september 2014; innan OPEC införde sin strategi.

-Detta visar att de blir mer hausse på efterfrågan. Indien visar en hel del styrka och vi ser fortfarande en mycket stark efterfrågan från Kina, sade Robin Mills från Qamar Energi i Dubai i söndags (5/6).

Enligt uttalandet höjer Atramco sina priser på de flesta kvaliteter som säljs till Asien, vilket innebär att endast Extra Light är oförändrad. Företaget höjde priset på Super Light med 10 cent till $4,05 mer än riktmärket per fat. Medium kommer att säljas med en $1 rabatt per fat i juli, 30 cent högre än i juni.

Ökad efterfrågan

Företaget, som är baserat i Dhahran, kommer utöka sin kapacitet med cirka 250 000 fat per dag av Arabic Extra Light i och med utbyggnaden av Shaybah-fältet i landets sydöstra Rub al-Khali-öknen, sa det i sin årsredovisning förra månaden. Det ökade utbudet till 1 miljon fat per dag kan förklara varför företaget höll priset på Arabic Extra Light oförändrat på $2,60 per fat, sade Mills och tillade att den ökade efterfrågan i Asien hjälper Aramco att fortsätta konkurrera om marknadsandelar även med högre priser.

Företaget ökade också priserna för amerikanska köpare på alla kvaliteter utom Extra Light. Arab Light ökade med 20 cent per fat, till 55 cent mer än det regionala riktmärket, enligt uttalandet. Uttalandet sade också att Aramco ökade rabatter för alla kvaliteter till köpare i Europa.

Efterfrågan är robust

Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih, som också är ordförande i Saudi Aramco, berättade för reportrar i Wien i torsdags (2/6) att efterfrågan är robust och att icke-OPEC-utbudet minskar. Den globala efterfrågan väntas öka med 1,2 miljoner fat per dag i år efter att ha ökat 1,5 miljoner fat per dag förra året, enligt OPECs slutliga pressmeddelande i torsdags.

» Registrera dig hos eToro och handla med råvaror, t.ex. guld och olja, direkt från din dator eller mobil.

Comments are closed.