Rysk uralolja sjunker i pris men är fortsatt stark i råoljekampen om Europa

Inlägget publicerat: 2016-05-30 15:05:53

Ett ständigt ökande flöde av råolja från Mellanöstern till Europa har tvingat Rysslands uralolja att kämpa för sin plats på marknaden. Den ryska varianten har sjunkit i pris men lyckats behålla sin position som en av de mest populära i regionen.

Uraloljan har varit överraskande stabil sedan slutet av 2015 trots negativa händelser, såsom säsongsbaserad underhållning av raffinaderier, återupptagen iransk export och början på arabiska och irakiska leveranser till nordvästra Europa, som skulle förväntas påverka priserna.

För ett år sedan skulle en liten förändring i marknadsläget ha lett till en prisuppgång på så mycket som $1-1.50 per fat mot BFOE inom loppet av en vecka, men i år är förändringarna bara 40-50 cent och lägre. Den största skillnaden under detta år har varit 70-80 cent, men enligt statistik från nyhetsbyrån Reuters har det inte varit mer än tre sådana fall.

-Uraloljans pris ligger på en viss siffra och verkar inte flytta sig oavsett vad som händer, säger en handlare.

Nya marknadsregler

Ökningen av exporten från Mellanöstern och Västafrika till Europa under 2015 inträffade samtidigt som råoljeexporten ökade från Ryssland, på grund av stigande produktion och lägre marginaler på lokala raffinaderier efter råoljans prisnedgång. Överskottet av utbudet i Europa tvingade säljare att slåss om köpare.

Den nya balansen mellan tillgång och efterfrågan ändrade marknadsreglerna: handelsföretag brukade vara marknadsgaranter eftersom de lätt kunde förstå raffinaderiernas behov och sälja last med en betydande premie, men nu har de flesta raffinaderier i Europa ett brett utbud av olika kvaliteter, som de använder som ett trumfkort i förhandlingar med säljarna.

-Självklart föredrar jag ural, men om en säljare ger mig orimliga priser ser jag mig istället om efter varianter från Irak, Iran och arabländerna, säger ett stort europeiskt raffinaderi.

På grund av detta är europeiska raffinaderier mer petiga och köper råolja för vad de anser vara ett rimligt pris. Men handlare säger att ural också funnit sitt rimliga pris nuförtiden vilket innebär att uraloljan har lägre volatilitet.

-När marknaden förstod att det fanns ett överskott av råolja föll uraloljan men efter att priserna nådde botten stärktes de till nya nivåer och har nu legat där under ett halvår, säger en av Rysslands största marknadsaktörer.

Comments are closed.