Spekulationer kring producentåtgärder leder till ökade oljepriser

Inlägget publicerat: 2016-08-15 13:42:48

oljepriserna steg på måndagen (15 augusti) till sin högsta notering på nästan en månad, med benchmark-Brent crude på mer än 10 procent än i början av månaden i takt med att spekulationer intensifieras om potentiella producentåtgärder för att stödja priserna på en marknad med överskott.

Terminskontrakten för Brent crude steg till en månadshögsta på $47.67 per fat under måndagen, inann den tappade till $47,10 per fat vid 09.43 GMT – upp 13 cent från den senaste förlikningen och 11,3 procent högre än senaste stängningen i juli.

US West Texas Intermediate (WTI) crude-terminskontrakten steg till en topp på $45,15 per fat innan de gick ner till $44,63 per fat, fortfarande 14 cent högre än vid den senaste stängningen. WTI har ökat mer än 7 procent i augusti.

Ryssland i samtal med Saudiarabien

På måndag (15 augusti) stärkte den ryska energiministern Alexander Novak hoppet om att oljeproducerande nationer kan vidta åtgärder för att stabilisera priserna, genom att berätta för en saudiarabisk tidning att Ryssland var i samtal med Saudiarabien och andra producenter för att uppnå marknadsstabilitet.

Ändå är analytiker skeptiska till att marknaden skulle kunna behålla sin styrka, särskilt då överskottet av utbudet som har förföljt producenterna under de senaste två åren visade få tecken på att snabbt avta.

-Enligt vår uppfattning kan en förnyad priskorrigering inte uteslutas om marknadsaktörerna börjar fokusera på utbudssidan igen, då de senaste siffrorna för borraktivitet i USA inger tvivel över att överskottet verkligen urholkas, sa Commerzbanks analytiker Carsten Fritsch i ett meddelande.

Uppgifter från Baker Hughes som publicerades på fredagen den 12 augusti visade att antalet verksamma oljeriggar i USA ökade med 15 förra veckan till 396.

Trots att antalet ligger långt från de över 1600 som var i drift under 2014 innan prisnedgången har siffran ökat stadigt från enbart 316 i maj då de amerikanska producenterna anpassade sig till lägre priser.

» Intresserad av att handla med råvaror som t.ex. olja? Lär dig mer genom att registrera dig hos eToro.

Leave a Reply