Krisen i Ukraina oroar råvaruhandeln

Inlägget publicerat: 2014-03-21 14:52:57

Gas i Europa, UkrainaDe pågående oroligheterna i den ukrainska – eller ryska? – provinsen Krim fortsätter att sprida svallvågor genom varuhandeln.

Det globala oljeriktmärket, Brent crude, har märkt av ett kraftigt prisfall under veckan efter det att det öppnade på över 108$ i samband med Krims utträdesröstning.

Vid torsdagen så hade det förlorat nästan tre dollar i värde, även om US WTI-priset har stigit. Sådana drag verkar vara pådrivna av samtal från USA som yrkar på att släppa olja till marknaderna för att kringgå de ryska leveranserna.

Samtidigt som Storbritannien yrkar på att dess europeiska grannar ska skära av energiimporten från öst, så handlas energi med i större utsträckning baserat på policydrag snarare än fundamentaler, någonting som flexibla online-handlare kanske kan använda till sin fördel.

Utöver sin stora roll inom energimarknaderna så är Ukraina också en av världens största brödkorgar. Det borde alltså inte komma som någon överraskning att framtiden för vete svävar nära sitt högsta på 52 veckor, samtidigt som spänningen fortfarande sjuder. Om vi ser framåt så kan högre vetepriser slå tillbaka i form av sociala oroligheter i vissa länder, så det är mer troligt att ombytligheten kommer att ytterligare gå upp en nivå snarare än lägga sig under detta år.

När stormakterna stod ansikte mot ansikte med varandra så gjorde guldet det som guld gör bäst, nämligen att erbjuda en smula trygghet i en otrygg tid. Dess pris på marknaden verkar som en bra teststicka för att avmäta geopolitiska spänningar. Priset toppade på ett värde i närheten av 1400$ under måndagen, innan det lutade sig tillbaka under veckan i takt med att världen vande sig vid tanken på ett ryskt Krim, återigen.

Självklart så snurrar fortfarande jorden i sin egen takt, även om Ukraina just nu har alla spotlights på sig. Handlare online gör gott i att se den stora bilden. Japan verkar redo för en större sammandragning på grund av att Abenomics misslyckats under månaden, och Kina kämpar med att hålla tillväxten stadig, med en sänkt varuhandel som konsekvens. Sannerligen spännande tider.

Comments are closed.