Köpa guld

Guldtackor

Ädelmetallen guld har alltid fascinerat människor. Dess metalliska gula färg har inspirerat faraoer att jämföra den med solen. Romerna och inkafolket kallade guld för ‘metallen av gudar’.

Dess elementära namn, Au, kommer från det latinska ordet aurum. Nedan kommer vi att beskriva allt från användning till handel med guld och hur man köper fysiskt guld.

Guld – en symbolisk metall

Guld har ofta ansetts som en mått på rikedom och makt. Även om guld anses som en ovanlig ädelmetall så kan det faktiskt hittas nästan överallt i världen. Men eftersom det inte är lönt att gräva guld för mindre än 2.5 gram per ton av koncentration i jordmånen så har dagens producenter bara påbörjat utgrävningar av guld i en liten skala i förhållande till vad som finns tillgängligt.

Användning av guld i smycken och mynt

Att använda guld i olika typer av juveler och smycken kan spåras tillbaka till 400-talet före Kr. Men guld användes aldrig som betalningsmedel för 600 talet före Kr. Legenden säger att Croesus, kungen av Libyen, använde guld för att ‘emboss’ mynt med ‘his coat of arms’, vilket kom att bli en officiell typ av betalningsmedel.

Guld har sju värdebärande egenskaper

  • Guld är en lyxvara/lyxprodukt, värdesatt av de flesta människor.
  • Guld kan handlas i nästan vilken valuta som helst.
  • Guld är enkelt att transportera.
  • Denna ädelmetall behålls komplett stabilt över tid.
  • Guld kan vägas exakt.
  • Det är inte enkelt att skapa guld eller producera det artificiellt.
  • Guld kan inte fabriceras.

Guld i naturen

I naturen hittar vi guld framför allt som högkvalitativt, fritt guld (klumpar eller korn) eller som en fint fördelad mineral mixad med silver, koppar eller kvicksilver.

Olika typer av guld

Att mixa guld med silver ger det en vitare färg. När guld mixas med koppar så skapas en mer rosa färg. För övrigt så finns det två olika typer av guld. Den primära är bergsguld, som hittas under jorden i kvartz, medan den andra är tvålguld, en bi-produkt från nedbrytningen av primärt guld.

I motsats till många andra råa konsumentmaterial så är ungefär 90 % av allt minerat guld i cirkulation. Efterfrågan per år är beräknat till 4000 ton, medan utbudet endast är 2500 ton. Centralbanker som säljer guld och gammalt guld som återanvänds gör upp detta underskott.

Handla fysiskt guld

När guld ska handlas rent fysiskt så hälls det till metallguldtackor. En standardiserad guldtacka väger omkring 12,5 kg. Tillverkarens namn, finhetsgraden av guldet och ett unikt serienummer hålslås i guldtackorna. Men förutom denna typen av större guldtackor så finns också mindre och speciellt inriktat till smyckesindustrin.

Det viktigaste kommersiella centrum för fysiskt guld är London (the London Bullion Market Association), Zürich och Tokyo. Futureskontrakt för guld handlas i New York på Commodity Exchange (COMEX). Här kan du läsa mer om att köpa guld.
 

Beställ fysiskt guld nedan:

- BullionByPost – Ett smidigt sätt att beställa fysiskt guld upp till 25kg med försäkrad hemleverans via PostNord eller FedEx.
- BullionVault – Beställ fysisk leverans av guld direkt hem eller lagra i deras säkerhetsvalv.
- Vaultoro – Köp fysiskt guld direkt från kryptovalutan Bitcoin eller Dash och undvik onödiga växlingsavgifter.


Efterfrågan och utbud av guld

utbudssidan så är gruvbolag och centralbanker de huvudsakliga säljarna av guld. Sydafrika är det land som sitter med mest guld (15 %), följt av USA (11 %), Australien (9%), Kina (8 %), Ryssland och Peru (7 % var), samt Indonesien (6 %) och Kanada (5 %).

Av centralbankerna så har USA’s Federal Reserve mest (8135 ton guld), följt av Tyskland (3440 ton) och Internationella Valutafonden (3217 ton). Totalt så sitter centralbanker på ett guldinnehav omkring 32 000 ton.

Efterfrågan av guld kommer huvudsakligen från (smyckesindustrin (80 %), tillverkningsindustrin, tandläkare och privata investeringar i guld (2 %). I samband med ekonomiska kriser har priset på guld historiskt sett gått upp.