Handla olja


Lager av olja

Invetering av oljelager i Texas, USA.

Att handla med olja är inte svårare än att handla aktier. Brent och crude oil följer traditionell teknisk analys mycket väl. Här får du lära dig mer om hur man handlar olja på råvarubörserna i London och New York. Faktum är att du kan handla med en belåning upp till 30 gånger insatt kapital via en och samma handelsplattform. Lägg till olja i din portfölj, för att få maximal riskspridning, oavsett om börsen går upp eller ner.

5 fördelar med att handla olja

Ifall du bara satsar på aktier, så kan din portfölj gå upp och ner i värde väldigt mycket. Med lite spridning av tillgångarna till olja, så får du en bättre balans och lägre svängningar över tid. Här är några av de viktiga punkterna med att handla olja:
+ Bland världens mest likvida råvaror, vilket innebär höga volymer, lätt att sälja och tydliga grafer över oljepriset.
+ Bra riskspridning: Ifall du mest har vanliga aktier och fonder, så kan det vara utomordentligt fin riskspridning med att köpa olja.
+ Utbud och efterfrågan: Oljehandlare måste förstå hur marknaden ser på gällande utbud, efterfrågan och potentiella faror. Idag så tittar många mest på efterfrågan av olja, trots att det är bevisat att efterfrågan ökar med minst 10% varje år, speciellt i Asien. Ifall relationerna blir sämre i Persiska Viken och fartyg som transporterar olja stoppas eller skjuts ner av Iran, så kan dock utbudet påverkas rejält och priserna kan i så fall sticka upp en bra bit över $US 100 per fat.
+ Både fundamental och teknisk analys är viktigt vid handel med olja. Lär du dig båda så har du en fördel mot marknaden och kan göra bättre affärer än genomsnittet!
+ Med en knapptryckning så kan du igång och handlar med olja på CFD.

5 sätt att köpa olja – välj det två enklaste!

Det finns fem sätt att köpa olja som svensk och spekulera på om priserna ska gå upp eller ner: CFD-handel (enklast), optioner (minst volym, högst risk), terminer (för lite större positioner*) eller att välja en enskild aktie eller en oljefond. Det mest riskfyllda under 2020 är att handla terminer, vilket för första gången någonsin nådde ett negativt pris. Du kan handla terminer hos NS Broker, som även har mini-lots och på så sätt så behöver man inte satsa så förskräckligt för att komma igång. Men vår rekommendation är snarare att köra med CFD’er, vilket är mycket mer flexibelt och där du kan handla både Brent olja och WTI olja, utan någon fysisk leverans av oljan.

1. Hur handlas olja med mini-lot terminer? (den proffsigaste metoden)
Proffsen kör nästan alltid terminer själva när de ska handla olja. Det är nämligen där som det finns störst öppen volym på den internationella marknaden. I takt med att transparenta råvarumärklare som NS Broker även släppt mini-lots (1/10 volym mot normala) så är det smidigt även för privatpersoner att handla med oljeterminer. Lägsta insättningen för att komma igång är drygt 2500 kr för svenskar. Kom igång med NS Broker här.

2. Hur handlar man olja med CFDer? (den enklaste metoden)
Metoden för att handla olja snabbt, effektiv och billigt, som vi på Råvaror.se förespråkar, kallas CFD’er. Begreppet CFD står för Contract For Difference. Du handlar med det underliggande priset genom en råvarumäklare och slipper köpa stora fysiska kontrakt själv. Minsta beloppet att handla olja från är 500 kr på svenska råvarumäklare som Skilling. Det är möjligt att köpa olja med 5 eller 10x hävstång på CFD. Exempel: Handla Brent olja med CFD’er för 10 000 kr. Med 5x belåning så köper du för motsvarande 50 000 kr. Ifall oljan går upp 2%, så tjänar du 2000 kr, dvs en avkastning på 20%. Men var försiktig och belåna inte för mycket, då blir riskerna högre om marknaden vänder. Ifall du istället hellre kör WTI (West TexasIntermediate) CFD’er, så gå hit.

Skilling skapades av 2 fd. VD’ar för Google Sverige och Optimizer Invest, ett nytänkande investeringsbolag med spetskompetens, så är planen att göra det oförskämt enkelt att handla med olja hos Skilling! Vi tycker de har lyckats bra. Prova handla olja själv – kom igång på 10 sekunder!

Fördelar med CFD’er:
+ Du behöver inte vara professionell.
+ Handla olja direkt med aktuella spotpriser.
+ Kan börja från 1000 kr och tillåts ha hävstång på upp till 10x insatt kapital.

Risker med CFD’er:
- Priser kan röra sig avsevärt mer än aktier om du kör med belåning.
- Marknaden är öppen 24 timmar per dag och har lägre volymer under natten då Asien är öppet.

3. Handla oljeterminer
Terminer på svenska eller är ett sätt för professionella handlare att skydda sig eller ta extra exponering mot en sektor. Det är mest stora företag som handlar genom en mäklarfirma som har medlemskap på en råvarubörs, t. ex LIFFE i London eller XX i New York. Generellt så är det väldigt svårt som privatperson med begränsat kapital att komma igång med oljeterminer. Prova istället på mini-kontrakt genom NS Broker!

3. Handla oljeoptioner (mindre volym)
Optioner är något som är välkänt för de flesta svenskar. Men för att handla med optioner på oljemarknaden, t. ex Brent eller Crude optioner, så måste man gå till rätt handelsplats. Det finns ingen i Skandinavien, utan det är varierande regler som gäller för de brittiska, för Dubai och för den amerikanska råvarubörsen. Men generellt så kan rörelserna ofta vara väldigt stora från olika dagar, beroende på handelshumöret på börsen. Volymerna är mindre än för CFD’er och riskerna är också betydande. Så för privatpersoner så är oljeoptioner sällan ett passande alternativ.

4. Handla oljefonder (ofta krav att du måste vara professionell investerare)
Det finns många bra fonder specialiserade på oljesektorn runt om i världen. Den norska oljehedgefonden Oslo Asset Management satsar på att köpa amerikanska oljeaktier såsom Gulfport Energy Corporation, Pioneer Natural Resources CO, Oasis Petroleum och SM Energy CO för att värdet på dem är väldigt lågt i dagsläget. Det sägs att endast en liten del av reserverna visas i deras balansräkning och uppsidan ska vara enorm på sikt enligt bolaget själva. Även om fonden gått väldigt bra de sista 8 åren och tycks ha potential på 150-200% uppgång, så har deras fond (AAM Absolut Return Fund i SEK) gått ner med drygt 10% under 2019. Totalt kan de skryta med en uppgång på över 180% sedan september 2011. Det krävs att man är professionell investerare för att handla med Oslo Asset Management, så den riktar sig inte mot privatpersoner.

5. Handla med aktier exponerade mot oljemarknaden
Det finns otaliga bra aktier med potential inom oljesektorn. Bland den Skandinaviska sektorn så har aktier som norska Petroleum Geo Services (PGS:NO) gått kraftigt upp och ner under det sista året, medan storbolaget Royal Dutch Shell (AMS: RDSA) varit mycket mer stabilt. Risken när man går in i en enskild aktie är att det är svårt att hitta rätt om man inte kan marknaden väldigt väl. Det är lättare att se trender på oljemarknaden och kunna hitta potentiella prisintervall när man handlar olja med CFD’er, så det är vad vi istället rekommenderar.

Vill du se priser? Gå till vår delsida med oljepriser.

Läs mer om:
›› Råolja – Crude oil