Archive for December, 2009

Mjuka råvaror ökar snabbt i värde

Monday, December 28th, 2009

Priser för mjuka råvaror har snabbt gått upp i värde, t. ex te, kakao och socker. Flera av dessa står nu på årshögsta, eller till och med de högsta priserna någonsin.

Hög efterfrågan på mjuka råvaror

Den bidragande orsaken till prisuppgången för mjuka råvaror är ett litet utbud och en robust efterfrågan. Underskottet beror framför allt på dåligt väder i många av producentländerna, en låg nivå av nya investeringar och en politisk oro i vissa av länderna.

Kakao upplever det fjärde året i rad med underskott, vilket är den största perioden av nedgång sedan 1965-1969.

Socker har hög efterfrågan från Indien, som haft dåliga skördar under 2009. Enligt socker brokern Czarnikow så är (more…)

Oljepris på $70-80 per fat är perfekt, enligt Saudi-Arabien & OPEC

Saturday, December 26th, 2009

OPEC‘s oljeproducenter, som är nöjda med ett oljepris på nuvarande nivå kring $75 per fat, beslutade under veckans möte i Luanda att behålla produktionen av olja på en oförändrad nivå.

OPEC’s medlemmar är nöjda med oljepriset

Priset är mycket komfortabelt, säger Jose Botelho de Vasconcelos från Angola. Det var en enighet bland medlemmarna att inte göra några ändringar, berättar
Algeriets oljeminister Chakib Khelil.

“Med ett pris på $70-80 per fat så är alla glada”, säger Saudi-Arabiens oljeminister Ali al-Naimi. Han fortsätter: “Det nuvarande priset är bra för förbrukare, producenter och investerare”.

Allt för stora ändringar i oljepriset kan få stora effekter på tillväxten runt om i världen.

Världens 10 största producenter av olja

Wednesday, December 9th, 2009

Det talas ofta om olja och vilka länder som lever på sina oljetillgångar. Men vilket land producerar mest överskott av olja? Nedan följer en topplista över världens 8 största oljeproducenter:

Rank Land Barrels/dag
1 Saudi Arabien 21
2 Irak 9,3 (more…)