Archive for October, 2021

Råvaror kollar prisförhållandet mellan råolja & naturgas

Wednesday, October 20th, 2021

På senaste tiden så har priserna på både råolja och naturgas gått upp rejält. Både dessa räknas som energivaror. Vi använder dessa bränslen för att värma och kyla våra hem eller förse andra energibehov. Prisförhållandet mellan råolja och naturgas är en spread mellan olika varor. Detta innebär att priserna mellan de två ändras i förhållande till varandra.

I en spread mellan råvaror, när den ena blir dyrare, blir den andra billigare. Köpare söker alltid lägre priser och högre utbud, kan Råvaror.se konstatera. Häng med och lär dig mer om prisförhållandet idag.

Vad är förhållandet mellan råolja och naturgas?
Många företag som producerar råolja producerar också naturgas. Utforskning och produktion av naturgas och råolja är ofta relaterade. Detta beror på att utsläpp och uppsamling av naturgas kan ske under oljeborrningsprocessen. Som relaterade energivaror har priserna på olja och naturgas ett historiskt prisförhållande.

Förhållandet mellan råolja och naturgas förändrades runt 2000 -talets början på grund av upptäckten av fler naturgasreserver i USA.

Stora naturgasreserver, tidigare oupptäckta i Marcellus- och Utica-skifferregionerna i USA, förändrade prisförhållandet mellan råolja och naturgas. Priset på naturgas i USA sjönk medan oljepriset fortsatte att stiga mellan 2000 och 2014.

I takt med att tillväxten i framväxande ekonomier dämpades och efterfrågan på olja sjönk, sjönk priset på råolja drastiskt i slutet av 2014. Nedgången fortsatte under början av 2016. Vid 2018 smög råoljepriset tillbaka till över 70 dollar per fat. Men på grund av att Coronaviruset nästan stoppade efterfrågan på olja 2020 sjönk råoljepriset till historiska nedgångar. Naturgas sjönk lite, men höll sig relativt stabilt, innan det började sticka rejält. Du kan kolla realtidspriser för naturgas CFD hos Skilling, eller skapa ett demokonto och tradea där.

Genomsnittligt prisförhållande mellan naturgas och råolja
Fram till 2009 låg genomsnittsprisförhållandet mellan naturgas och råolja runt 10:1 -nivån. Olja handlas i fat. Naturgas handlar med miljontals Btu (brittiska termiska enheter eller MMBtu). Förhållandet översätter till 10 MMBtu naturgas per fat olja. Till exempel, om förhållandet fortfarande var 10: 1 och priset på råolja var 40 dollar per fat, skulle naturgas prissättas runt 4 dollar per MMBtu.

Prisförhållandet mellan de två råvarorna handlades till toppar på mer än 50 till 1 i mars/april 2012. Då var råoljepriset över 120 dollar per fat och priset på naturgas låg på cirka 2 USD per MMBtu.

En återgång till de långsiktiga normerna före 2009 inträffade från och med 2012 då naturgaspriserna började stiga. Under 2014, när naturgaspriserna började sjunka, sjönk råoljepriset ännu mer relativt sett. Björnmarknaden för råolja, där priserna föll från över 107 dollar per fat i juni 2014 till under 45 USD i mars 2015, gjorde att ration sjönk till cirka 16 till 1.

I april 2020 nådde råoljepriset historiska nedgångar till följd av COVID-19-pandemin. Regeringens order att stanna hemma minskade kraftigt behovet av olja. I slutet av april 2020 prissattes råolja till cirka 17 dollar per fat, medan naturgas prissattes till cirka 1,81 dollar per MMBtu, vilket gav en ratio på cirka 9: 1,33. Under en kort period såg vi även hur priset på råolja föll till negativt territorium på grund av att det saknades lagerutrymmen.

På terminsmarknaden representerar varje New York Mercantile Exchange (NYMEX) råoljekontrakt 1000 fat. Varje NYMEX naturgasavtal motsvarar 10 000 MMBtu. Men de priser som anges för var och en på terminsbörsen representerar priset på en fat råolja och en MMBtu naturgas. Prova trading själv idag!

Kommer bomullspriset visa samma utveckling som timmerpriset?

Sunday, October 10th, 2021

Bomullsfutures handlades med $ 1,05 per pound från och med måndag eftermiddag, ett 18% -hopp från 20 september i år. Hittills har bomullspriserna gått upp med 35 procent Förra gången de var nära dessa nivåer var november 2011, då bomull noterade ett pris på 1,02 dollar per pound.
Bomull hade en massiv uppgång från 2010 till början av 2011, där bomullspriser nådde sitt historiska all time high på 1,11  USD den 17 februari 2011. Därifrån har det varit rena störtloppet och den som köpte denna råvara på all time high, när både marknaden och analytikerna var haussade till den underliggande råvaran bomull, såg sitt kapital minska med 56 procent på kortare tid än ett år. Sugen på trading? Prova AvaTrade som är specialist på CFD trading med bomull.

Det är den senaste prisökningen på råvarumarknaden. Timmer såg naturligtvis en stor spik i vår, denna råvara nästan fyrdubblades i pris innan den återvände till normala nivåer. (Priset på timmer börjar också stiga igen.)
Priserna på så gott som samtliga råvaror har stigit i år på grund av uppdämd efterfrågan efter att Coronaviruspandemin pressade den globala ekonomin förra året, och pågående problem i leveranskedjan hindrade varor från att nå konsumenter i tid.
Bomullspriset har en något annorlunda situation än timmersituationen. I våras uppstod en historisk timmerbrist när sågverken stängdes och när hantverkare tömde järnaffärer så att de kunde arbeta med hemprojekt under pandemin. Samtidigt gav låga räntor en bostadsboom. Med bomull kommer efterfrågan från Kina, ett land som faktiskt är en stor producent av just bomull.

Som en del av den tidigare presidenten Donald Trumps handelsembargo med Kina får amerikanska företag inte importera kläder och andra produkter tillverkade av bomull från Xinjiang-regionen, varifrån det mesta av landets bomull kommer. President Joe Biden har fortsatt politiken. Som en lösning har fabrikerna i Kina köpt bomull som odlats i USA, tillverkat varor och sedan skickat tillbaka dessa till USA.
Bomullspriserna återspeglar handelspolitikens oväntade effekter på råvaruområdet. År 2020 förbjöd president Donald Trump USAs import av kläder och andra produkter tillverkade av bomull från Xinjiang-regionen, Kinas största bomullsproducerande område, på grund av anklagelser om kränkningar av de mänskliga rättigheterna och tvångsarbete. Administrationen pekade på bevis för att produkterna tillverkades med tvångsarbete från den uiguriska etniska gruppen.
Men amerikanska företag kan fortfarande importera bomullsprodukter tillverkade i Kina om själva bomullen kommer från andra ställen än den aktuella regionen. Följaktligen importerar Kina bomull, främst från USA, för att tillverka varor och sedan skicka tillbaka det.
Enligt US Department of Agriculture ökade USAs export av bomull till Kina sedan början av det nya regleringsåret den 1 augusti med 83 procent, jämfört med samma tid förra året.
“Om du inte kan använda Xinjiang -bomull måste du importera mycket mer bomull och garn”, säger Peter Egli, chef för riskhantering för Plexus Cotton Ltd., till WSJ.

Enligt det amerikanska jordbruksverket, USDA beräknas den kinesiska bomullskonsumtionen för innevarande regleringsår vara 41 miljoner balar (ungefär 8,9 miljoner ton) och en ökning med 24 procent under de senaste två regleringsåren. Enligt The United States Department of Agriculture (USDA), också känt som Agriculture Department, hänförs denna ökning i efterfrågan till en efterpandemisk ökning av konsumtionsvaror.
(more…)