Ädelmetaller upp under geopolitisk oro

Inlägget publicerat: 2019-01-31 06:43:00

Guld och andra ädelmetaller ser positiva prisrörelser i en tid som är fylld av politisk oro. Handelskrig, Brexit, en nedstängd (numera delvis nedstängd) regering i USA samt en avsaktande ekonomi runt hela världen. Dessa är några av orosmolnen på en himmel som mörknar allt mer.

Efterfrågan för ädelmetaller har ökat stadigt den senaste tiden och den breda massan verkar vända sig till investeringar som kan bibehålla ett värde även under ekonomisk oro. I Europa har ECB meddelat att den ekonomiska prognosen borde revideras. I USA håller President Trump sin regering delvis stängd fortfarande. I Stilla Havet pågår det utdragna handelskriget mellan USA och Kina och även om vissa tecken på en lösning börjar uppdagas så är det långt kvar i förhandlingarna.

Under den närmaste tiden väntar flertalet stora händelser som kan påverka världsekonomin. Det är en situation som har pågått i flera månader redan. Situationen har gjort att allt fler investerare söker sig till Guld (XAU), Silver (XAG) och många andra ädelmetaller som kan behålla sitt värde.

Priset på Guld (XAU)

Enligt The Wall Street Journal så närmar sig amerikanska The Fed ett beslut gällande när de ska sluta minska mängden obligationer som de håller i sin portfölj. Det är ett viktigt beslut som du som investerare borde hålla koll på, för det kan påverka priset på USD och i sin tur påverkar det priset på Guld. The Fed vill strama åt sin monetärpolitik utan att höja reporäntan, något som anses bearish för dollarn men bullish för guldet.investera i guld

Januari månads sista fredag, den 25e, såg priset på Guld skjuta i höjden som en reaktion på att USD tappat mark. På Comex Gold stängde marknaden på 1304.20 dollar, en stigning med 18.30 dollar över dagen.

olja upp efter nyheter om möjliga nya sanktioner på Venezuela

Ädelmetaller ses som en investering som kan stå emot snabba förändringar i världsekonomin. Genom århundradena har Guld och andra ädelmetaller haft en stadig bas av investerare, och med det faktum att den globala ekonomin ser ut att gå en mörk framtid till mötes är den basen av investerare kanske större än någonsin.

Mitt i alla politisk oro har intresset för trygga investeringar ökat, men även råolja anses kunna behålla ett värde där fiatvalutor fallerar. Priset för råolja steg efter att nyheter kom ut gällande nya möjliga sanktioner på Venezuela.

Venezuela har lidit av politiska oroligheter under en längre tid. Inflationen är bortom kontroll och redan 2011 sanktionerades landet av USA och President Obama. Nu vill USA och President Trump återigen sanktionera Venezuela och minska landets exporter av råolja. Ryssland står på Venezuelas sida och situationen skapar ytterligare oro i världens politiska klimat.

En minskning i Venezuelas oljeexporter anses vara generellt positivt för marknaden och för priset på råolja. Samtidigt gör USA allt de kan för att maximera sin egna produktion. USAs oljeproduktion håller rekordhöga nivåer som en motåtgärd till OPEC ländernas överenskommelse om en minskad tillgång. Det verkar som att USA vill kontrollera priset på den oljan som finns kvar, råvaran får allt färre användningsområden nu när världen börjar använda mer naturkraft.

Comments are closed.