Därför satsar WallStreetBets på silverfonder

Inlägget publicerat: 2021-02-04 19:50:33

IShares Silver Trust ETF (SLV) såg fondförmögenheten rusa till 1,8 miljarder dollar. Efter denna ökning uppgick kapitalet i denna börshandlade fond till 18,4 miljarder dollar. Silverpriset och de börshandlade fonder som följer denna ädelmetall noterade en ny topp i måndags. Priset steg till den högsta nivån på åtta år efter att Reddit-forumet WallStreetBets uppmanade sin armé av anhängare att stapla in i ädelmetallen. Detta var en satsning att köra marknaden, och pressa några av de största bankerna på Wall Street. Tidigare har WallStreetBets gjort samma sak i Game Stop och AMC, vilket drivit upp kurserna till väldigt höga nivåer. Nu anser deltagarna på Reddit-forumet att silverpriset skall upp till 1 000 USD per troy ounce, nästan 40 gånger dagens kursnivåer. Ifall du är sugen att handla silver ETF’er eller CFD’er, så kan du snabbt komma igång hos Skilling.

Världens största silver-ETF, iShares Silver Trust ETF (SLV), har varit målet. SLV såg ett rekordinflöde på 943 miljoner dollar förra fredagen och ytterligare 551 miljoner dollar på måndagen och såg sina tillgångar under förvaltning (AUM) stiga till 18,4 miljarder dollar.

De enorma inflödena har kommit efter att WallStreetBets hävdade att priset på silver “borde” handlas med cirka 1 000 dollar per uns istället för sina nuvarande nivåer på 25 dollar mitt i planerna att tillföra Wall Street-banker mer smärta med påståenden om att många är korta av ädelmetallen.

Den mest manipulerade marknaden på jorden

“Silvermetallmarknaden är en av de mest manipulerade på jorden”, säger Reddit-inlägget. ”Varje short squeeze i silverpappersshorts skulle vara episkt. Begär fysisk leverans av silver om du kan. Tänk på vinsterna. Om du inte bryr dig om vinsterna, tänk på de banker som JP Morgan som du skulle förstöra på vägen”.

Det verkar som om försök att ta en corner på marknaden har fungerat på kort sikt med tanke på att silver-ETP:er steg med cirka 9 procent på måndagen, men ädelmetallen har sjunkit 4,5 procent vid mitten av morgonen i dag (2 februari).

Silver-ETP:er är fysiska strategier, vilket innebär att de måste köpa silvertackor när inflödet stiger. Detta leder till att silver tas bort från den globala fysiska marknaden som i sin tur driver upp priserna.

Man tror att WallStreetBets-forumet har cirka 1,4 miljarder dollar köpkraft som markerar den potential som handlarna har att flytta tillgångspriser. Även om exponeringen för GameStop var ganska minimal för europeiska ETF-investerare, kan samma sak inte sägas för silvermarknaden.

Cirka 5 miljarder US-dollar tillgångar är bundna över sju silver-ETP i Europa från WisdomTree, DWS, BlackRock och Invesco, den största är $ 2,9 miljarder WisdomTree Physical Silver ETC (PHAG) som kan handlas hos Skilling.

Ett mål på 1 000 dollar per ounce, 40 gånger pengarna

Medan 1 000 dollar per uns verkligen är ett kursmål som ligger väldigt långt bort, har analytiker på Wall Street varit positiva om utsikterna för silver.

Enligt analytiker på Goldman Sachs är silver företagets favorit bland ädelmetallerna mitt i en återhämtning av global industriproduktion och få fart på solenergi, varav silver är en nyckelkomponent med tanke på dess mycket ledande egenskaper.

Jeffrey Currie, global chef för råvaruforskning vid Goldman Sachs, tillade: “Silver är fortfarande vår föredragna ädelmetall eftersom det drar nytta av både förminskningstema och grön energi ledd industriell återhämtning.

Även på vår sida Atlanten har intresset för silver varit högt. I Europa sker större delen av börshandeln med silver på London Bullion Market, och inte på London Metal Exchange som de flesta tror. Handeln har sitt ursprung när Moses Mocatta och East India Company, började leverera guld tillsammans mot slutet av 1600-talet.

I början av veckan såg vi hur volymerna på denna marknad översteg en miljard troy ounce silver på en enda dag. Detta är en betydande mängd, men faktum är att det är mindre än de 1,015 miljarder troy ounce som omsattes den 4 juni 2019 på samma marknad. Silverpriset i London noterade en all time high i januari 1980 när bröderna Hunt försökte ta över silvermarknaden. Priset på silver nådde då 49,45 USD per troy ounce.
Silver tackor
Värdet på det silver som finns i Londons valv uppgick i slutet av december 2020 till 33 608 ton, vilket ökar mer än andra råvaror.

Handeln med fysiskt silver

Handeln med fysiskt silver, som i vanliga fall inte är lika betydande som den i silver, har nu fått problem. Många gillar dock silverhandel med CFD’er istället, då man kan använda hävstång och behöver stoppa in mindre för en betydande exponering. Men eftersom det finns hävstång så ökar dock också risken, då det kan gå åt båda hållen.

Flera av de ädelmetallhandlare som vi har pratat med säger att de inte accepterar nya ordrar om de inte kan hedga sig på börsen. Observera att i Sverige är köp av fysiskt silver, till skillnad från fysiskt guld, belagt med en mervärdesskatt på 25 procent. Denna skatt är inte möjlig att göra avdrag för vid försäljning. För den som önskar ta en position i fysiskt silver avråder vi definitivt från köp på Tradera och andra marknadsplatser. Istället är en betrodd firma utanför Sverige att föredra. Ett av de företag som vi varit i kontakt med är BullionVault som är stora på guld, men även erbjuder handel i ädelmetaller som silver, palladium och platina.

Köper du certifikat tänk då på att du tar en betydande motpartrisk så läs på för att vara säker på att de certifikat du köper verkligen är uppbackade av fysiskt silver och inte bara ett löfte.

Comments are closed.