De senaste siffrorna för guld och oljepriser

Inlägget publicerat: 2017-01-23 10:48:16


De senaste råvaru-siffrorna visar att guld och olja ökade i värde i helgen; den förstnämnda ökade med 0,88% och den senare var upp 0,11% jämfört med förra veckans siffror. Denna är särskilt intressant med tanke på att det har varit en månad då oljepriset har gått kraftigt uppåt och nedåt till följd av både det amerikanska presidentvalet och osäkra prognoser om läget i Mellanöstern. Det finns dock två viktiga faktorer som ligger bakom det faktum att olja är extra värdefull just nu, och dessa beskrivs nedan.

En nedgång i det globala utbudet

Den globala oljetillgången som varit på tillbakagång under den senaste tiden har åter igen bekräftats minska i flera nyhetsinslag. Detta innebär i och med den begränsade tillgången att under de senaste dagarna har priset på olja handlats för ett högre värde än tidigare.

En spik i riggar i USA

En av anledningarna till att priset på olja inte fullständigt skjutit i höjden är tack vare att amerikanska företag har drastiskt ökat produktionen i sina oljeriggar och på så sätt till viss mån där ökat tillgången på olja. Detta har bidragit till att dämpa den kraftiga ökningen av priserna som annars skulle föranletts av den senaste tidens bekräftelse på att det faktiskt finns en nedgång i det globala utbudet.

Comments are closed.