Förhoppningar om stimulus leder till återhämtning för kinesiska råvaror

Inlägget publicerat: 2016-07-04 09:55:35

Kinesiska råvaror från nickel till bomull ökade på måndagen (4 juli) i och med förhoppningar att Peking kommer att frigöra mer stimulans för att stötta en trög ekonomi, vilket leder till ljusare utsikter för efterfrågan på råvaror.

En officiell undersökning på fredag (1 juli) pekade på Kinas svaga tillverkningsindustri i juni med en nedgång av både export och lager och friställning av flera fabriksarbetare.

-Det är motvind på den inhemska marknaden och exporten så för att regeringen ska kunna uppnå sina makroekonomiska mål behöver de fokusera på mer stimulans under andra halvan av året. Det kommer att vara bra för efterfrågan på råvaror, säger Helen Lau, analytiker på Argonaut Securities i Hongkong.

Kinesiska varor har mestadels överträffat aktier i år i och med att investerare ser mer potential efter att ett överflöd drabbade sektorn hårt.

En återhämtning av råvaror i april fick priser och volymer att stiga och tvingade börsen att kliva in för att stävja spekulation.

Vinsterna speglar också en återhämtning i riskaptit bland kinesiska investerare efter det att den omedelbara chocken efter den brittiska EU-omröstningen lagt sig.

Armeringsstål och järnmalm i topp

Armeringsstål och järnmalm, som steg till de högsta noteringarna på två månader, var bland de mest omsatta råvaruterminerna.

Armeringsstål på Shanghai Futures Exchange steg så mycket som 5,3 procent till 2,468 yuan ($370) per ton och järnmalm på Dalian Commodity Exchange avancerade så mycket som 4,9 procent till 441,50 yuan per ton.

Vid stängning låg armeringsstål på 3,4 procent högre (2,424 yuan) och järnmalm på fyra procent (438 yuan).

Både förlängde förra veckans vinster som sporrades av låga stållagernivåer och ansträngningar ifrån Peking för att befästa sin stålsektor.

-Det begränsade utbudet och förväntningar om mer finanspolitisk stimulans av regeringen för att stötta upp ekonomin kan fortsätta att öka känslan i både spot- och terminsmarknaden, säger Lau.

Bomull och nickel också på uppgång

När det gäller andra råvaror steg det mest omsatta bomullsavtalet på Zhengzhou Commodity Exchange med dess maximalt tillåtna 5 procent för att stänga vid den högsta noteringen sedan maj 2014.

Shanghai-nickel steg till dess högsta gräns på sex procent och var starkast sedan november och tenn hoppade så mycket som 7,5 procent till den högsta noteringen sedan maj förra året.

Nickel hade stöd av oroligheter över gruvnedläggningar i Filippinerna, den största leverantören av nickelmalm till Kina, då landets nya gruvministern tillkännagav planer på att se över alla gruvor i landet.

» Registrera med eToro och handla med råvaror direkt från datorn eller mobilen.

Comments are closed.