Goldman chockas av oljemarknadens plötsliga vändning

Inlägget publicerat: 2016-05-16 13:53:52

Den globala oljemarknaden har vänt till ett underskott tidigare än Goldman Sachs Group Inc. hade förväntat sig.

En nedgång i produktionen, pådriven av oväntade leveransstörningar, samt en ihållande efterfrågan har lett till ett plötsligt stopp av marknadsöverskottet, skrev Goldman i en rapport daterad 15 maj.

Bankens rapport, skriven av analytiker inklusive Damien Courvalin och Jeffrey Currie, såg Goldman höja sin prognos på råolja för den amerikanska marknaden till $50 per fat för årets andra halva, från bankens uppskattning i mars på $45 per fat.

’Fysisk omfördelning’

De oväntade produktionsavbrotten, som orsakats av allt från bränder i Kanada till pipeline-attacker i Nigeria, kommer att hålla marknaden i underskott även under årets andra halva, enligt Goldman.

Dock innebär avkastningen av en del av produktionen, som varit högre än väntat i USA, Nordsjön, Irak och Iran, att banken förutspår ett underskott på 400 000 fat per dag jämfört med de 900 000 som tidigare väntat. Detta innebär en återgång till ett överskott i början av 2017, enligt banken.

-Den fysiska omfördelning av oljemarknaden har äntligen börjat. Ändringarna i prognoserna speglar den uppfattning som vi haft sen länge; att långsiktiga överskott kan skapa kortsiktiga brister och lämnar oss cykliskt hausse men långsiktigt baisse, skrev Goldmans analytiker.

Efterfrågan

Goldman har sänkt sin råoljeprognos för första kvartalet 2017 till $45 per fat från $55, men ser en ökning till $60 per fat i slutet av nästa år. Banken räknar med att den globala efterfrågan på olja kommer öka med 1,4 miljoner fat per dag detta år, jämfört med de tidigare förutspådda 1,2 miljoner.

USA:s riktmärke, West Texas Intermediates råolja, ökade med 1,9 procent till $47,08 per fat på New York Mercantile Exchange, klockan 17:10 igår Singapore-tid. Den kommande månadens terminskontrakt har gått upp med nästan 80 procent från sin lägsta notering på 12 år tidigare i år. Brent, markören för mer än hälften av världens olja, låg på $48,69 per fat i London.

Medan leveransstörningar under de senaste två veckorna har minskat produktionen med 1,5 till 2 miljoner fat per dag, har priserna endast gått upp $2 per fat, vilket återspeglar ett rikligt lager på marknaden, enligt Goldman. Banken tillade att de nuvarande avbrotten har en liten påverkan på tillgången av råoljefat då oljelagren ligger på historiskt förhöjda nivåer i flera länder.

Comments are closed.