Guldet glimmar i den största återhämtningen på två månader

Inlägget publicerat: 2016-05-02 14:17:12

Även när spekulanter tar ett steg tillbaka verkar ingenting bromsa guldmarknaden för tillfället.

Ädelmetaller har varit på uppgång den senaste tiden och förra veckans terminskontrakt visade den största framfarten på två månaden. Hedgefonder fick dock inte ta del av uppgången och satsningarna på återhämtningen var som lägst sedan haussen i januari.

Penninghanterarna hade dock mer tur med silvret och precis innan metallen såg sitt bästa månatliga förskott sedan 2013 var deras innehav det högsta någonsin.

Största vinsten på ett decennium

Bloombergs Precious Metals Subindex har stigit med 23 procent i år; mitt under en förnyad efterfrågan på värdereserver. Det är den största vinsten i början på ett år på ett decennium. USA:s avtagande tillväxt har understrukit varför Federal Reserve-tjänstemän har varit försiktiga med att höja räntan igen. Bank of Japan höll förra veckan tillbaka på att utöka sin monetära stimulans, ett drag som förvånat ekonomer och lagt ytterligare press på en redan försvagad dollar vilket innebär en ökad dragning till guld och silver som alternativ.

Enorma problem främjar guldet

-Oavsett om det beror på att Fed ligger lågt under en tid, eller det faktum att BOJ är förvirrat och överraskar marknader genom att göra absolut ingenting när deras ekonomi skrapar längs med botten, är dessa enorma problem som främjar guldet. Dollarn kommer att förbli svagare i förhållande till sina viktigaste handelspartners och allt detta gynnar guld, säger John Stephenson, VD för Toronto-baserade Stephenson & Co. Capital Management, som övervakar omkring C$55 miljoner ($44 miljoner).

Guldinnehav

Enligt USA:s Commodity Futures Trading Commission trimmade hedgefonderna sina guldtillgångar med 2,1 procent till 184,087 termins- och optionskontrakt under förra veckan. Denna minskning återspeglade vissa handlare som tjänat på den senaste tidens vinster, då långsiktiga satsningar föll för första gången på sex veckor. Kortsiktiga satsningar har också sett en minskning vilket signalerar att investerare inte tappat intresse för metallen.

Comments are closed.