Hur mycket kan oljan falla?

Inlägget publicerat: 2020-03-20 15:49:35

Oljerigg i Mellanöstern
Efter X antal ordentligt dystra veckor på världens börser, ser vinden ut att ha vänt för såväl Brent-oljan som WTI-oljan – om än för tillfället åtminstone. Kurserna har pekat uppåt sedan ett par dagar tillbaka och några procentenheter av det värde som försvann i förra veckans kraftiga prisras har åter hämtats upp. Marknaden är emellertid långt ifrån stabil och många analytiker menar att ett nytt tapp förmodligen är att vänta – i synnerhet då situationen med Coronaviruset fortfarande är långt ifrån under kontroll. Vidare varnas det för att botten ännu inte är nådd, trots de senaste veckornas rekordlåga värderingar, och somliga spår t o m att priset kan sjunka hela vägen ned i botten till en nollnivå – eller ännu lägre. Det är en utmärkt period för att handla råvaru CFD hos en proffsig sajt som Skilling!

Kan oljebolag verkligen tvingas sälja till negativa marknadsvärden?

Konsekvenserna om de globala oljepriserna når ett nollvärde – eller ett negativt värde som det “flummas om” på Dagens Industri – skulle ha blivit helt förödande för stora delar av världens ekonomi och alla stora oljebolag, som hade fått sparka miljontals människor. Som tur är så kan en så stor råvara som olja aldrig gå negativt. Eller, när hittade du en Ferrari som du får betalt av att äga? Ring gärna mig i så fall! Eller en liter mjölk som du tjänar på att köpa? Nej, det kommer aldrig ske. Brytpunkten kanske går runt 20-25 USD per fat, vilket ändå innebär att förödande konsekvenser för många av världens oljebolag.

Särskilt utsatta är de amerikanska shale oil-bolagen som sedan länge redan är hårt belånade och som har en break even-nivå på omkring 50 dollar fatet. Läget är ordentligt ansträngt redan idag, och skulle amerikanerna hamna i en situation där många bolag går i konkurs, så kommer troligen läget vända med tiden för oljan. Kanske konkurrensen blir osedvanligt låg och efterfrågan sticker rejält några månader efter Coronavirus-krisen är över. Då är det inte helt omöjligt med ett pris över 150 USD per fat. Eller ifall det blir ett krig någonstans i Mellanöstern eller Asien, så är ett oljepris på en bra bit över 100 USD inga omöjligheter. Är du sugen på att handla lite olje CFD’er? Gå in till Plus500 som är ett börsnoterat bolag som finns på svenska och har brett utbud av olje CFD’er. Notera att Plus500 endast erbjuder CFDer.

Nej, att ge bort olja, det kommer inte ske. Då är det billigare att bara förvara den och vänta på att bryta mer olja. I värsta fall så går bolagen hellre i konkurs än att sälja för ett negativt pris, som är det dummaste vi läst från DI på länge. Oljan som tas upp måste nämligen säljas och konsumeras för att inte leverantören ska drunkna i dyra kostnader för lagring. Dessutom innebär dagens produktionshastighet i kombination med den minskade efterfrågan en kraftigt ansträngd lagerkapacitet – det kommer helt enkelt inte finnas plats för allt om takten fortsätter som idag.

För veteraner som Saudiarabien och Ryssland ser det ekonomiska läget lite annorlunda lite ut. Bägge länderna (och övriga OPEC-länder) kan under en tid luta sig mot hyfsat välfyllda statliga pengakistor, vilket gör att de förmodligen skulle klara en kris mycket längre – om än inte för alltid förstås. Nuvarande oljepriser ligger nämligen långt under break even för samtliga produktionsländer, vilket betyder att samtliga produktionsländer också blöder pengar. Något som naturligtvis inte är hållbart hur länge som helst då även de mest välfyllda pengareservoarerna kommer att sina förr eller senare.

Dominoeffekt har skapat dagens läge

Ett flertal olika faktorer kan identifieras som bakgrund till den extremt volatila situation som råder på oljemarknaden idag. När USA för knappt ett år sedan tog till åtgärder för att mer eller mindre straffa ut Iran från den globala oljeproduktionen, svarade marknaden med en kraftig stigning på priset, som i stort höll i sig under 2019. Med amerikanska bojkottar och upptrappade konflikter i bagaget var det en osäker marknad som inledde 2020, och när Coronaviruset sedan lamslog världen i början av året sjönk oljepriserna rejält till följd av den plötsligt mycket minskade efterfrågan. Men, som bekant tog det inte stopp där. När Saudiarabien (med övriga OPEC-länder i ryggen) och Ryssland för ett par veckor sedan hamnade i luven på varandra kring frågan om att dra ned på produktionen för att balansera den minskade efterfrågan – avancerade krisen till en ny nivå. Ryssland sa nej, Saudiarabien surnade till och kontrade med att inleda ett fullskaligt priskrig om marknadsandelar genom att öppna kranarna för fullt och mer eller mindre dränka världen i olja. Ännu mer hastigt fallande priser blev därmed snabbt ett faktum, och världen fick beskåda det kraftigaste fallet på den globala oljemarknaden sedan Gulfkriget. Prova handla olja med eller utan belåning hos Skilling!

Det råder flitiga spekulationer om att Ryssland medvetet satte sig på tvären under förhandlingarna med OPEC, just för att framkalla ett priskrig i syfte att tvinga ned amerikanska oljebolag på knä. Amerikanska sanktioner mot bl a Rysslands gasledning Nord Stream 2 har nämligen inte fallit i god jord, och rykten gör gällande att det till viss del ligger bakom Rysslands agerande. För att inte tala om den alltmer framträdande roll som USA antagit i egenskap av global oljeproducent – så pass att landet t o m spås gå om Ryssland som världens andra största oljeproducerande land inom bara några år. Det ser med andra ord ut att handla om konkurrens och girighet på hög nivå. Den officiella förklaringen bakom beslutet att inte gå på Saudiarabiens linje i fråga om produktionen, var emellertid att man ville avvakta några månader för att kunna kartlägga precis hur stora konsekvenser Coronaviruset lämnar efter sig. Och nog ser konsekvenserna ut att bli stora alltid. Virusets framfart skapar en dramatisk dominoeffekt runtom i världen, där det inte längre bara handlar om dess påverkan på liv och hälsa – utan också om magnituden av de samhälleliga och ekonomiska följer som är att vänta i kölvattnet.

Comments are closed.