Iransk olja och påverkan på världen

Inlägget publicerat: 2018-08-27 21:17:39

Den Iranska Islamiska Republiken har världens fjärde största oljereserv, cirka 13% av den totala summan av OPEC. Det uppskattas att Iran håller håller cirka 157 miljarder tunnor råolja.

Under de senaste åren har dock Iran fått lida av sanktioner implementerade p.g.a deras kärnvapenprogram. Under 2015 nådde man ett avtal med USA som lyfte sanktionerna, men tidigt under 2016 ökade oljeproduktionen kraftigt och nådde under 2017 ofantliga 70% jämfört med året innan.

Vad innebär det?

Iran ignorerar Amerikanska sanktioner?

Nye President Trump har kallat Iran-dealen för den värsta dealen i historien, och avbröt avtalet som redan var signerat. Kort därefter steg priset på råolja från cirka $50 till närmare $75, allt medan europeiska nationer försökte bestämma sig för att gå med eller emot Trumps beslut.

Under ett EU-möte i Bulgarien 2018 försökte EU bestämma sig om de skulle kontra mot USA genom att vända sig mot en lag som Europeiska företag skapade 1996 när USA blockerade Cuba. Detta i ett försök att motverka de amerikanska sanktionerna mot Iran som även påverkade EU. Så EU vill importera Iransk olja, men frågan är om inte Iran väljer att vända sig än mer mot sina största importörer – Kina.handla råvaror på forex marknaden

Kina importerar nästan hälften av all Iransk olja, och kommer fortsätta med detta. Men andra asiatiska länder, så som Sydkorea och Japan, kan mycket väl följa det Amerikanska exemplet.

En värld utan Iransk olja – någon måste vinna

USA producerar mer olja än någon tidigare, men de börjar verkligen tänja på sin maxkapacitet. Den Venezuelanska produktionen minskar dagligen och har nyligen nått en 30 årig lågpunkt på bara 1.5 miljoner tunnor per dag.

Om Iran och dess produktion raderas från marknaden kommer oljereserverna att sjunka med med mer än 2.5 miljoner tunnor per dag. En god anledning till att Trump har bett Saudiarabien att öka sin produktion med cirka 2 miljoner tunnor per dag. Tehran har varna Saudierna att göra just detta genom att hota med att dra sig ur OPEC ländernas avtal.

Irans oljeminister skrev ett öppet brev där han sa att: En ökning av produktionen från en medlemsstat, som räcker utöver det som är överenskommet av OPEC, är en direkt avvikelse från avtalet. Det återstår att se vad Washington kommer att göra åt detta.

Utan att behöva nämna spänningarna mellan Iran och USA ser vi att oljemarknaden är skakad. Syrien, Jemen, Venezuela, och Libyen har alla påverkat världens oljereserver. De geopolitiska faktorerna har skapat oljepriser som är långt högre än årets start. Att försöka argumentera för att exklusionen av den Iranska oljan skulle gynna skulle balansera världens reserver är felaktigt, det skulle endast gynna en enda aktör i det längre loppet.

Det är inte konsumenterna som kommer gynnas, vi som har sett hur varenda tunna blir dyrare och dyrare under de senaste månaderna. Men det kommer att gynna Donald Trump och Republikanerna när det kommer till delårsundersökningen i november. Saudiarabien vinner stort på detta då deras historiska rival Iran blir allt svagare medan priset på råolja fortsätter att stiga.

Comments are closed.