Oljepriser stabiliseras efter Brexit-omröstning men oron över överskott av raffinerade produkter ökar

Inlägget publicerat: 2016-06-27 12:18:32


Oljepriset stabiliserades under måndagen (27 juni) i takt med att marknadsaktörerna absorberat chocken av förra veckans omröstning i Storbritannien att lämna EU och i och med att analytiker sade att Brexit kommer ha en begränsad inverkan på den globala efterfrågan på bränsle.

Brent-råoljans terminskontrakt gick upp 17 cent till $48,58 per fat vid 08.44 GMT och U.S-råoljan gick upp 2 cent till $47,66 per fat.

Vid stängning på fredagen (24 juni) var båda riktmärkena nere med cirka 5 procent samtidigt som de globala finansmarknaderna rasade efter folkomröstningen som gick helt emot oddsen genom en 52 procents seger för Brexit-sidan mot 48 procent att ta Storbritannien ut ur EU.

Men priserna återhämtade sig något under måndagen (27 juni) när analytiker sade att Storbritanniens EU-utgång skulle ha mycket liten inverkan på den fysiska oljehandeln.

-Om vi förmodar en två-procentig nedgång i Storbritanniens BNP som svar på omröstningen, som ligger på den högre skalan av våra ekonomers beräkningar, då skulle den brittiska efterfrågan på olja sannolikt minska med 1 procent, eller 16 000 fat per dag, vilket är en 0,016-procentig nedgång i den globala efterfrågan. Detta är extremt litet, säger Goldman Sachs.

Världens femte största ekonomi kommer “klara av utmaningen”

Storbritanniens finansminister, George Osborne, sade att Brexit sannolikt kommer leda till ytterligare volatilitet på finansmarknaderna, men tillade att världens femte största ekonomi skulle klara av utmaningen.

Mer oroande är det ökade överflödet på marknaden av raffinerade produkter.

-På kort sikt är vi mest bekymrade över ett överskott i utbudet av olja, den kinesiska efterfrågan, makroutsikterna och den förväntade avkastningen av produktionen, sade Morgan Stanley i ett meddelande.

Rekordstora mängder exporteras

Kinesiska raffinaderier har svarat på den asiatiska oljeproduktionens överflöd genom att exportera rekordstora mängder av bensin och diesel till regionala marknader, vilket urholkar vinstmarginaler.

Analytiker säger att det finns en möjlighet att raffinaderierna kommer dra ner på produktionen och bromsa beställningar för deras huvudsakliga råolja, vilket potentiellt kommer påverka priserna.

Morgan Stanley sade också att de större politiska och politiska konsekvenserna av Brexit inte kan ignoreras.

-Europa är en stor handelspartner för USA och Kina, vilket kan leda till en global dominoeffekt, och en starkare dollar gynnar i allmänhet inte efterfrågan. I värsta fall ser våra ekonomer den globala BNP sjunka till 2,7 procent år 2017 – nästan en global recession, sade Morgan Stanley.

» Registrera dig hos eToro och handla med råvaror, t.ex. guld och olja, direkt från din dator eller mobil.

Comments are closed.