Oljepriset stiger medan Brexit-chocken bedarrar och en norsk strejk väntas

Inlägget publicerat: 2016-06-29 08:52:51

Oljepriset steg under onsdagen (29 juni) efter att finansiella aktörer satsade på råvaror efter chocken av Storbritanniens folkomröstning att lämna EU och samtidigt som en potentiell strejk i Norge och kris i Venezuela hotar tillgången.

Brent oljans terminskontrakt låg på $48,84 per fat vid 04.22 GMT, upp 26 cent från sista noteringen. U.S. crude steg 35 cent till $48,20 per fat.

Båda riktmärken hade klättrat redan på tisdagen (28 juni) efter att marknader skakade av sig en del av den första chocken från folkomröstningen i Storbritannien som såg de flesta väljare rösta för att lämna EU.

-Riskfaktorn borde leda till att råvaror fortsätter stiga. Oljan ledde (råvaru-) sektorn när chocken av den brittiska folkomröstningen bedarrade. Oljeuppgången har stabiliserats i och med nyheter om att nedgången i Venezuelas produktion verkar tillta, medan en norsk strejk också ser ut att kunna påverka produktionen, säger ANZ Bank.

Standard Chartered sa att de förväntade oljepriserna att återgå till  $50 per fat snabbt efter det Brexit-relaterade fall då folkomröstningens påverkan på efterfrågan var begränsad.

Norsk strejk

På utbudssidan riskerar en väntad strejk av norska oljearbetare att strypa produktionen från den största producenten i Nordsjön.

I krisande Venezuela kämpade oljeproducenter och raffinaderier med att hålla igång produktionen efter att strömavbrott och brist på utrustning också upprätthöll priserna enligt handlare.

Råoljelagren ner med 4m fat

Dessutom indikerade American Petroleum Institute (API) i en rapport på tisdagen (28 juni) att de amerikanska råoljelagren föll nästan 4 miljoner fat under veckan fram till den 24 juni; ungefär två tredjedelar mer än de 2,4 miljoner fat som analytiker förväntade sig.

Trots detta finns det farhågor om att ett hotande överflöd av raffinerade produkter, särskilt i Asien, som har halverat riktmärket Singapores produktionsmarginaler sedan januari, kan riskera att spilla över till råolje-marknaden när raffinaderierna skär ner både produktion och beställningar av sin huvudvara: råoljan.

Banker säger också att en dominoeffekt av Brexit kommer fortsätta påverka oljan och Citi sa att Brexits ”osäkerhet och volatilitet kommer sannolikt att vara ihållande under en lång tid framöver.”

» Lär dig mer om att handla med råvaror, inklusive olja, online genom att registrera dig hos Ava Trade här

Comments are closed.