Tvivel angående en återhämtning för Nigerias oljeproduktion

Inlägget publicerat: 2016-08-22 14:10:03

Oljebolag och även nigerianska tjänstemän håller på att förlora tron på en deal med militanter som har reducerat landets oljeproduktion – något som kastat tvivel över en återhämtning för oljeproduktionen i  landet som vanligtvis är Afrikas största oljeexportör.

Under de sex månaderna sedan den första stora attacken mot Nigerias oljeproduktion, en sofistikerad bombning av Forcados undervatten-pipeline, har dussintals attacker lett till avbrott på mer än 700.000 fat per dag; det högsta på sju år.

Samtal i landet har skiftat från optimism om vapenvila, och oljebolagens försäkringar om pågående reparationer, till garderande kommentarer från regeringen och tystnad från oljebolagen.

“Redo att ge dialog en chans”

På söndagen (21 augusti), Niger Delta Avengers militanter, som har tagit på sig ansvaret för flera stora pipeline-attacker, sade i ett uttalande att de var redo att ge dialog en chans. Men dagen innan tog en grupp som kallar sig Niger Delta Green Justice på sig en attack på en gasledning i träskmarker i söder.

Utan ett gemensamt befäl och med grupper som domineras av “generaler” som inte kan kontrollera sina egna soldater till fullo, är det svårt för regeringen att hitta rätt personer att prata med eller genomdriva någon vapenvila.

“Folk ger upp”

“Folk ger upp på kort sikt”, sa en källa inom oljeindustrin till nyhetsbyrån Reuters angående ett återupptagande av exporten av viktiga nigerianska kvaliteter såsom Forcados eller Qua Iboe. Källan tillade att du “inte kan få ut någonting” från de stora företagen, inklusive Shell, Chevron, Exxonmobil och ENI, om när oljan kan komma tillbaka.

Shell har avböjt att kommentera, medan andra företag inte omedelbart svarat på en begäran om en kommentar.

I juni sade nigerianska regeringstjänstemän privat att de hade kommit överens om en vapenvila med militanterna. Men pessimism har nu smugit sig in och till och med oljeministern Emmanuel Ibe Kachikwu berättade för journalister denna vecka att “vi samtalar men (det) är inte en lätt sak,” och “vi behöver en vapenvila ” – en kontrast till tron att en vapenvila var på gång.

Han har också sagt att en annan utmaning till att förmedla eldupphör är att det fanns flera militanta grupper att prata med.

» Intresserad av att handla med råvaror som t.ex. olja? Lär dig mer genom att registrera dig hos eToro

Leave a Reply