Archive for March, 2009

Sjunkande oljepris: Cruide oil mot 50 USD/fat

Monday, March 30th, 2009

Det ser ut som att oljepriset är pa väg ner igen. Efter att ha toppat pa 54 USD/fat förra veckan sa har cruide oil nu sjunkit till 50.48 USD/fat pa mandagen. En av anledningarna till prisfallet kan vara dollarförstarkningen de sista dagarna. Den andra anledningen borde vara ökat oljelager. En tredje orsak ar att GM ar nara konkurs for tillfallet. Var gissning ar att oljepriset sjunker under 50 USD denna manad.

Alla ögon på OPEC efter ökade oljelager

Thursday, March 26th, 2009

Det visade sig vara större lagernivåer av olja än vad ledande oljeanalytiker hade väntat – hela 1.3 miljoner barrels brent oil.

Överkapaciteten som finns på oljemarknaden nu är inte helt sund.  Framöver bör blickarna riktas mot OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) och kommande uttalande från bl. a Saudiarabien som sitter på en stor överkapacitet.

Totalt under 2009 förväntas att efterfrågan på olja globalt kommer att vara 1 miljon barrels lägre per dag jämfört med 2009. Detta är framför allt pga. alla fabriker som minskat produktionen eller stängt ner. Så här högt utbud av olja
har inte funnits på över 9 år.

Oljan tappar mark efter flera dagars uppgång

Thursday, March 26th, 2009

Priset på råolja sjönk tillbaka under onsdagens handel, drygt 3 %. Detta efter att oljepriset stigit snabbt ett antal dagar i rad. Men fortfarande finns det osäkerhet bland oljeanaltyiker om prisuppgången för cruide oil skall hålla i sig och dra över $60 usd per fat eller inte.

Det som talar för högre oljepris framöver är framför allt ökad inflation (3.2 % i Storbritannien för februari), ett sjunkande dollarpris och att att ekonomin kan vara på väg att vända något i USA. Vad som talar mot ett ökat pris på olja är bl. a minskad efterfrågan och större lagernivåer, tillsammans med att den ekonomiska återhämtningen kan ta avsevärt längre tid än tidigare väntat.

Lagerstatistik för olja

Imorgon onsdag (25/3) så kommer den senaste statistiken över hur nuvarande nivåer av oljelager ser ut i USA. Den breda massa tror att en väsentlig uppgång har skett, dvs. att ett allt större lager råolja. Visar dessa siffrorna ett stort överskott av olja så är sannolikheten stor att priserna kommer att falla tillbaka ytterligare. Den genomsnittliga prognosen bland analytiker är en lagerökning av oljan med 1,2 miljoner fat. Stay tuned, den senaste informationen om oljepriser från Råvaror.se kommer inom kort.

Guldet stiger efter FED’s köp av statsobligationer

Friday, March 20th, 2009

Den amerikanska centralbanken, FED, har tagit till stora kassan för att rädda landet från finansieringsproblem. FED kommer att köpa amerikanska statsobligationer för $300 miljarder. Som en följ av detta så har bl. a guldet stigit krafigt i pris.

Eftersom guld kan ses som en alternativ investering, som varje centralbank har en del utav, så har oro för ökad inflation i USA höjt priset för guld, tredje dagen på raken.

Guldet nära $1000 per ounce

Guldet handlades på en högstanivå av $966,65 per ounce och en lägstanivå på $951,40. Guldpriset stängde sedan på $958,60 i New York handeln.

Tom Pawlicki, en analytiker på MF Global berättar: Vi tror att FED’s handling kommer att göra handeln mer fokuserad kring guld framöver, pga att folk är rädda för att investera i dollar och den förväntade inflationsökingen som kan komma.

Chock för oljan: inventeringssiffror torpederar råoljan

Friday, March 13th, 2009

Priset på råolja sjönk kraftigt igår, där efterfrågan på råvaran fortsätter att falla. USA:s lagerinventering noterade en kraftig ökning av råoljelagret. Rapporten levde inte upp till marknadens förväntningar, vilket bidrog till att priserna på råolja slutade lägre. I slutet av handelsdagen, lyckades priset på råolja hålla sig vid ett pris på $42.64. Därmed hade priset sjunkit mer än $3 för dagen.

Prognos om nedskärningar i oljeproduktionen

Bristen på en värdestegring i oljepriset fick marknadsaktörerna att prognostisera om ytterligare produktions nedskärningar vid det kommande OPEC mötet senare denna månad. Men en hel del skepsis kvarstår om ett minskat utbud kommer att ha någon inverkan på nuvarande priset på råolja, med tanke på den dystra efterfrågan för den globala ekonomiska tillväxten. Många ser det verkliga riktvärdet av råoljehandel i intervallet $45-$50.