Archive for May, 2010

Priset för olja ner 18 % i maj

Monday, May 24th, 2010

olja-priser-sommar
Även om sommaren normalt brukar ge lägre olje- och råvarupriser, så har maj månad 2010 rört sig mer än vanligt. Hela 18 % har oljepriset sjunkit för light crude oil.

Var är oljepriset på väg?

Marknaden inleder veckan splittrat och det råder nu osäkerhet om vilken riktning som light crude oil kommer ta framöver.

Vissa oljeanalytiker spår en dyster marknadsutsikt, med ökat tryck på minskad efterfrågan för olja under andra halvan av 2010. Samtidigt är statsskulderna i Europa ett problem och Adam Sieminski, energianalytiker på Deutsche Bank, menar att det nu talas om en W-formad återhämtning.

Andra oljeanalytiker menar att en tillfällig korrektion varit framme och de förväntar sig en återhämtning inom kort. Man pekar t. ex på att Kinas efterfrågan för olja ökat 12 % sedan förra året.

Var tror du oljan är på väg?

Priset för guld når årshögsta

Tuesday, May 11th, 2010

guldpriser-arsrekord
Det verkar vara läge att handla råvaror igen. Guldpriserna är åtminstone på årshögsta, över $1219/ounce.

Varför handla guld nu?

Guld kvarstår som en favorit bland många investerare, sedan råvarutraders och vanliga investerare blivit allt räddare för situationen i Grekland. Länderna med hög risk just nu kallas PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece och Spain). Nu återstår hur den usla ekonomin i dessa länder påverkar euron och investerares riskbenägenhet, eller frånvaro av (more…)