Archive for September, 2010

Guld på väg mot $1450 menar experter

Thursday, September 30th, 2010


Guld har fortsatt upp och upp, men från en samtida undersökning med några av världens ledande banker, producenter och guldanalytiker så är metallen på väg mot $1450 de närmaste året. Detta meddelades på den London Bullion Markets årliga konferens i Berlin.

Experterna brukar kunna förutspå guldets prisutveckling

Delegaterna från LBMA konferensen brukar kunna ge världigt bra förutsägelser om vart guldet är på väg. Nästan alla var rörande överens om att på kort sikt (3-12 månader) så är det mycket troligt att guld kommer gå upp i pris.

Kevin Crisp, chef på Mitsubishi, en japanskt råvarumäklare och finanshus, uttrycker det på följande sätt till en ledande finanstidning: “Det är välidgt svårt att vara pessimistic om guldpriset på kort sikt – i värsta fall så är du neutral.

Centralbanker köpsugna igen

De senaste veckorna (more…)

Guld slår all-time-high på nytt

Saturday, September 18th, 2010

guld på väg upp
För andra gången på en vecka så når guldpriset nya höjder. Råvaruanalytiker tror att den avgörande fundamental orsaken till det ökade priset för guld är att osäkerheten kring världsekonomin har ökat.

Från 500 till 1275 USD/OZ på fem år

Spotpriset för guld stängde på 1274,70 USD/oz, inte långt från all time high (1282 USD/oz) som nåddes tidigare under dagen.
I år har guld stigit drygt 18 % och många analytiker, ekonomer och historiker tror att detta bara är början. En av dem är Oxford-utbildade historikern Thomas Kaplan.

guld pris sept 2010

Varför Kaplan tror att guldpriset ska gå upp

Kaplan förutspår enligt Bloomberg Businessweek (Aug 30 – Sept 5) att en fundamental ändring av priset på guld är att vänta. Bakgrunden är en allt högre efterfrågan och ett begränsat utbud av guld. Om allt guld hittats smältes ner, så skulle de volymmässigt knappt fylla 3,5 olympiska simbassänger. Han menar att den ökade efterfrågan och begränsade utbudet på ett sätt gör att guld blir sin egen valuta.

Kaplan menar att (more…)