Archive for October, 2011

Oljepriset kvar på hög nivå

Friday, October 21st, 2011

Trots den stora oron på världsmarknaden, och nedgångarna på börserna, har oljepriset hållit sig stabilt och säkert. Den kontinuerliga ökningen av efterfrågan främst i Asien, samt krisen i Libyen anses vara de främsta faktorerna. På sikt kan däremot priset komma att sjunka.

Stabilt

När bedömare försöker jämföra det scenario vi nu ser med den finanskris som inträffade år 2008 är det inte mycket som är sig likt. Det gäller inte minst priset på olja. Då dalade priset ner till 40 dollar, när det var som värst. Där oron för recession tidigare ledde till ett prisras för oljan i den globala handeln, syns nu priset ligga stabilt på siffror runt 105 dollar. Oljan är nästan undantaget från den stora sänkningen av priserna som många andra råvarumarknaden känner av.

De flesta råvaror har fallit de tre senaste månaderna. Risken att stå (more…)

Svajande guldpriser troligen temporära

Saturday, October 8th, 2011

Priset på guld har varierat rejält den senaste tiden. I augusti sköt priset i höjden för att till slut nå rekordnivåer under början av september månad. Men så i slutet av september började priset att falla tillbaka. Vart är guldpriset på väg egentligen?
 
Rekordhögt sedan fall
I augusti såg många ljust på att investera i råvaror istället för aktier. Det gällde inte minst guldplaceringar. Därför kom också guldpriset att sticka iväg uppåt. I början av september hade det nått en ny toppnivå och såldes för mer än 1900 dollar per troy ounce. De höga priserna (more…)