Archive for May, 2012

Nya Grekiska förväntningar sätter råvarupriserna i rullning

Wednesday, May 30th, 2012

Grekland

Nya Grekiska förväntningar sätter råvarupriserna i rullning

Enligt nya opinionsundersökningar verkar det som om det åtstramningsförespråkande partiet Ny Demokrati (ND), har god chans att vinna nyvalet i Grekland den 17 juni. Detta har gett nytt hopp om att grekerna ska ta sig i kragen och acceptera de eftergifter som krävs för att EU ska (more…)

Oljan ner, men guldet fortsätter uppåt

Wednesday, May 2nd, 2012

Oljepriset har under en tid sakta sjunkit från tidigare toppnivåer. Men metallerna visar en fortsatt uppgång. Det är i korta sammandrag läget på råvarumarknaden, och inget tyder på att någon större förändring kommer att ske inom den närmaste framtiden.

Hög oljeproduktion

Oljepriset har vänt nedåt och sjunker långsamt. De gäller både WTI- oljan och Brent-oljan. För Brent-oljans del är vändningen under april månad den första sedan december månad. Det beror på en mängd olika orsaker. En av anledningarna är en ökad produktion.

Inom OPEC ökades produktionen med 305 000 fat per dag under april månad. Det är en ökning med 1 procent jämfört med mars och innebär en total produktion om 31,4 miljoner fat per dag. Nigeria satsar också på en ökad utvinning av råolja i ett längre perspektiv. Fram till år 2020 kommer kapaciteten (more…)