Archive for September, 2013

Goda nyheter för guld, och varför oljehandlare borde börja oroa sig

Thursday, September 19th, 2013

Genom århundraden har föremål utbytts för andra föremål eller pengar. Idag kan människor byta med antingen valutor eller varor. Varor är saker som generellt anses ha ett värde, ha stadiga kvalitetsnivåer, och är massproducerade över hela världen. Dessa föremål varierar från bland annat grödor som havre och vete till mineraler som t.ex. guld eller olja.

Handlandet med dessa föremål är känt som varuhandel. Det sker på en plattform känd som råvarubörsen. Detta är en fysisk eller internetbaserad handelsplattform där man kan investera i och handla med varor. Den internetbaserade plattformen är ständigt fylld med aktivitet då miljoner människor från hela världen handlar.

På grund av den dynamiska naturen som den nätbaserade råvarubörsen har, så är det viktigt för handlare att hålla sig informerade om relevanta nyheter dygnet runt. För guldhandlare kan de jobbiga tiderna vara förbi. Denna vecka har varan underpresterat, och dess värde har blivit betydligt lägre jämfört med oljepriserna. Priset av 1 oz guld har sjunkit till mellan £788 och £806. Detta är betydligt lägre än det högsta värdepriset på £1178 per oz guld. Analytiker som intervjuades av Bloomberg är dock optimistiska om varan.

Av 26 tillfrågade analytiker förutsåg 16 en ökning i guldpriset nästa vecka. Hälften av resten var pessimistiska, medan den andra hälften var neutral. Majoritetens syn på guldvärde är till stor del ett resultat av det hopp som varan gjorde den 18 september. Värdet på guld ökade med 4.1 procent, efter mer än en månad av låga priser. För olja har priset per fat sjunkit med $1,68 för att landa på $106,39 på onsdagen vid New York Mercantile Exchange. Detta är till stor del tillskrivet USAs regerings uttalande där de förutsåg en amerikansk ekonomisk tillväxt från 2.3% till 2.0%.