Archive for November, 2009

Guldet fortsätter upp till 2011?

Wednesday, November 25th, 2009

gold bars
Foto: Från people.com.cn

Alla traders och guld analytiker som Råvaror.se talar med är positiva till guld och ser det just nu som en av de bästa investeringarna för 2010. Låt oss syna marknaden för guld i sömmarna.

Guld – en liten marknad

Som alla andra marknader styrs priset på guld av utbud och efterfrågan. Det finns för tillfället inga stora säljare ute på markanden, bara köpare. Inga små köpare heller, utan det är seriösa aktörer.

De senaste i raden är Indiens centralbank som fortsätter öka sitt innehav. Även många andra centralbanker har varit ute och köpt guld och allt fler är på ingång. Anledningen är i många fall diversifiering av portföljen och en vilja att minska investeringarna i us dollar. Guld ses då som ett tryggt alternativ.

Guld – bästa investeringen 2010?

Flera experter vi talar med på Råvaror.se, inte minst de som är bevandrade inom teknisk analys, menar att guldpriset bara kommer fortsätta stiga under 2010. Vi ser (more…)

Analys av olja v46

Thursday, November 19th, 2009

En viss återhämtning fär oljan har märkts av den sista veckan. Marknaden har nu reviderar upp prognoserna om oljepriset.

  • oljepriserna håller sig nära 80 dollar/fat. En svag dollar samt optimismen för fortsatt ekonomisk vändning är de primära faktorerna som stöder oljepriserna.
  • De ekonomiska förutsättningarna tyder på en fortsatt svag dollar. Låga räntor och en ökad riskaptit är de viktigaste bakomliggande faktorerna för den svaga dollarn.
  • Energy Information Administration (EIA) har reviderat upp sin december-prognos för WTI-olja. Samtidigt varnar de för att om den ekonomiska återhämtningen bromsas och oljeefterfrågan inte stiger så kan oljepriserna försvagas kraftigt.
  • En svag dollar samt en stark uppgång i guldpriserna kan hålla oljepriserna uppe tills tydliga tecken på en återhämtning av världsekonomin visas igen. Nivåer på över 100 dollar/fat har börjat nämnas i många analytikers rapporter.

Oljepriserna håller sig nära 80 dollar/fat
Trots en nedgång i början av veckan har oljepriserna återhämtat sig och håller sig på nivåer på nära 80 dollar/fat. En svag dollar är den primära faktorn som ligger bakom uppgången. Oljan fick även stöd av positiv makrostatistik från USA och Japan samt den starka uppgången i guldpriset.

olja wti v46
Källa: Nymex

Dollarn håller sig svag

Trots en svag återhämtning i början av veckan har den amerikanska valutan hållit sig på sin lägsta nivå hittills under de senaste 15 månaderna.
Den amerikanska valutan har även fått stöd av Fed-chefens, Ben Bernankes, uttalande om dollarstabilitetens betydelse samt att Fed kommer att följa och vara uppmärksam på dollarutvecklingen. Men trots Fed-chefens uttalande pekar de ekonomiska förutsättningarna på en svag dollar. Låga räntor och en ökad riskaptit är de viktigaste bakomliggande faktorerna för den svaga dollarn.

EIA påminner oss om nedåtriskerna

Förra veckan publicerade ”Energy Information Administration (EIA)” sin månatliga rapport om läget på energimarknaderna. Där reviderade de upp sin december-prognos för WTI-olja till 81 dollar/fat, för andra gången i rad.

Samtidigt påminde EIA om att oljelagren i OCDE-länderna fortfarande är höga och att det var optimismen för en fortsatt ekonomisk vändning som hade drivit upp oljepriserna. EIA varnar för att om den ekonomiska återhämtningen bromsas och oljeefterfrågan inte stiger så kan oljepriserna försvagas kraftigt.

dollar-index
Datakälla: Federal Reserve Bank of St, Louis

Framtidsutveckling för olja

Analytikerna har börjat revidera upp sina prognoser rörande oljepriserna. Tidigare i veckan varnade Francisco Blanch, chef för råvaruforskning vid BofA Merril Lynch, att oljepriserna skulle kunna gå upp till mer än 100 dollar/fat 2011. Detta pga den expansiva penningpolitiken, en svagare dollar och stramare fundamenta i marknaden. Han höjde sin prognos för 2010 från 75 dollar/fat till 85 dollar/fat

Oljepriserna har även fått stöd av den kraftiga uppgången i guldpriset då investerare som köper guld vanligtvis också brukar investera i olja och andra råvaror. Guldpriserna förväntas fortsätta stiga kraftigt och den amerikanska valutan har inte visat signaler på en snabb återhämtning. Dessa faktorer kan hålla oljpriserna på nivåer nära 80 dollar/fat tills tydliga tecken på en snabb återhämtning av världsekonomin visats och att efterfråga på olja stiger igen.

Analys av guld v46

Thursday, November 19th, 2009

Guldet har passerat 1,100 USD, vad sker härnäst? Läs mer om utvecklingen för guld under v46 och framöver.

  • Guldpriset fortsätter att stiga och har passerat 1100 dollar/uns. En svag dollar samt förväntningar på en ökande efterfråga från centralbanker i utvecklingsländerna förklarar den kraftiga uppgången.
  • I dagsläget finns det en stor osäkerhet kring dollarn. Osäkerheten gör att investerare vänder sig till guldet som fungerar som ett instrument för att skydda sig mot stora rörelser på valutamarknaderna.
  • Dollarn är utvecklingsländernas viktigaste reservvaluta och dess kraftiga försvagning har givit starka incitament åt centralbankerna att öka sitt innehav av guld och diversifiera sina reserver.
  • Förutsättningarna uppfylls nu för en ytterligare uppgång av guldpriset. Några analytiker har börjat hinta om nivåer på över 1500 dollar/uns.

Guld fortsätter starkt uppåt

Guldpriset fortsätter att stiga och har passerat 1100 dollar/uns. En svag dollar samt förväntningar på en ökande efterfråga från centralbanker i utvecklingsländerna förklarar den kraftiga uppgången.

Guld futures

guld futures

Utveckling av pris för guld (jan – november)
guld utveckling november

Stor osäkerhet kring dollarn

I dagsläget finns det en stor osäkerhet kring dollarn och andra valutor, vilket har bidragit till en ökad riskaptit och dollarsvaghet. Detta gör att investerare ser guld som ett instrument för att bevara värde och skydda sig mot allt för stora rörelser på valutamarknaderna.

Centralbankernas efterfråga på guld stiger

Under veckan blev Mauritius det senaste landet att köpa guld från den Internationella valutafonden. Även om affären var liten, tolkade marknaden den som en ökand oro hos centralbanker för en långsiktig nedgång av dollars värde.

Som vi har förklarat i vår tidigare rapport (vecka 45), har de flesta centralbankerna i utvecklingsländer en betydande lägre andel av sina reserver i guld jämfört med industriländernas genomsnitt (som ligger runt 10 %). Dollarn är utvecklingsländernas viktigaste reservvaluta och dess kraftiga försvagning kan ge ett starkt incitament för centralbankerna att öka innehavet av guld och diversifiera sina reserver bort från den amerikanska valutan. Förmodligen kommer vi se många fler centralbanker köpa guld framöver.

Framtidsutvecklig för guld?

Vi ser förutsättningarna uppfyllas för en stark uppgång av guldpriset de närmaste veckorna. En svag dollar, låga räntor samt en stark efterfråga på guld ligger bakom prognosen.
Även många experter anser att det finns utrymme för en stark uppgång av guldpriset.  Bank of America/Merill Lynch uttalar sig i en rapport att priset på guld skulle kunna stiga till nivåer på över 1500 dollar/uns de närmaste 18 månaderna. Banken skriver att med G20-ländernas valutors trovärdighetsproblem är det troligt att fler centralbanker och investerare kommer att öka sin efterfråga av guld.

Analys av guld, v45

Friday, November 6th, 2009
  • Guldpriset stiger kraftigt och ligger nu på nya rekordhöga nivåer. Förväntningar på en starkare efterfråga, rädsla för inflation och en försvagning av dollarn ligger bakom uppgången.
  • Den indiska centralbanken har köpt 200 ton guld från den Internationella valutafonden. Marknadens tolkning av köpet är att det sannolikt finns en växande efterfråga på guld bland utvecklingsländernas centralbanker.
  • Vi ser villkoren för ytterligare en ökning av guldpriset uppfyllas. Den amerikanska centralbanken har lämnat räntorna oförändrade samtidigt som efterfrågan förväntas stiga.

Guld på rekordhöga nivåer

Guldpriset har stigit kraftigt de senaste månaderna och i tisdags nådde det sin högsta nivå hittills på 1091 dollar/uns. Guldpriset har stigit med ca 25 % sedan årsskiftet och med ca 40 % sedan Lehman Brothers-kollapsen i september 2008.

Guld Futures (YTD)
guldpris 2009: graf över priset på guld

Datakälla: Comex

Uppgången i guldpriset förklaras bl.a. av starkare inflationsförväntningar och av en kraftig dollarförsvagning. Signaler på en ökande efterfråga på guld bland utvecklingsländers centralbanker har också stött uppgången.

Dollarförsvagningen stärker priset på guld

Dollarn har försvagats kraftigt och ligger nu på sin hittills lägsta nivå under de senaste 14 månaderna. Priset på guld och andra råvaror är negativt korrelerat mot dollarkursen eftersom det blir billigare för investerare som håller alternativa valutor. Då det gäller guld, ger dollarförsvagningen extra fart åt prisökningen eftersom investerare använder metallen som ett skydd mot deprecieringen av dollarn.

Datakälla: Federal Reserve Bank of St, Louis

Starkare efterfrågan på guld efter köp från centralbanker

Den 3 november beslutade den indiska centralbanken att köpa 200 ton guld (more…)

Analys av oljemarknaden v45

Thursday, November 5th, 2009

Vad har hänt på oljemarknaden på slutet? Vår expert på olja, Luis, ger här sina syn på marknadsutvecklingen och gräver djupare i om veckans oljepris är i linje med bakomliggande fundamentala faktorer.

  • oljepriserna har stigit kraftigt och handlas nu nära 80 dollar/fat. En stark dollarförsvagning samt en rad positiva prognoser om efterfrågan på olja ligger det ökade intresset handla olja, vilket lyft priserna.
  • Prognoserna om efterfrågan av olja fortsätter att revideras uppåt. Vi har gått från en situation där efterfrågan reviders nedåt till en där den revideras uppåt.
  • OPEC:s reservkapacitet ligger på sin högsta nivå sedan 2002. Detta ger OPEC möjligheten att öka utbudet om oljepriserna stiger till nivåer som riskerar återhämtningen i världsekonomin.
  • Det finns utrymme för ytterligare ökningar i oljepriserna. Emellertid finns det stora nedåtrisker, en stark dollarförstärkning samt osäkerheten runt världsekonomin visar sig som de främsta.

Oljepriserna stiger kraftigt

Trots den betydande minskningen av den globala tillväxten och bränslekonsumtionen i världen har oljepriserna stigit kraftigt och nått nivåer på runt 80 dollar/fat.

Olja WTI (YTD)
olja-wti-ytd

Källa: Nymex

Billig likviditet och en svag dollar ger oljan fart

Sedan finanskrisen accelererats har centralbankerna i världen ökat likviditeten på finansmarknaderna. Den billiga likviditeten i kombination med en ökande riskaptit, har gjort att en stor mängd resurser flyttat till traditionellt lite mer riskfyllda tillgångar såsom aktier och råvaror. Samtidigt har en dollarförsvagning givit stöd till uppgången i oljepriserna.

USD/EUR
Euro och USD 2009

Källa: Federal Reserve Bank of St, Louis

Oljeprisets utveckling, jan-nov 2009 (YTD)
utveckling av oljepriset 2009

Källa: Nymex

Även fundamentala faktorer bakom uppgången i oljepriser

En billig likviditet och en svag dollar är inte allt som ligger bakom uppgången i oljepriserna. Signaler på en återhämtning i världsekonomin har visats, där efterfrågan på olja förmodas följa med.

Den största frågan på oljemarknaden är tillväxtakten i världsekonomin. Den kinesiska tillväxten har hållit sig stark under 2009, samtidigt som några OECD-länder som Frankrike, Tyskland och USA visat en positiv tillväxt de senaste kvartalen. Detta har återspeglats i prognoserna om efterfrågan på olja. IEA, EIA och OPEC fortsätter att revidera sina prognoser uppåt.

Vi har gått från en situation där efterfrågan revideras nedåt till en där den ständigt revideras uppåt.

OPEC:s reservkapacitet fotsätter vara hög

Det finns utrymme för oljepriserna att fortsätta stiga, men priser på över 100 dollar/fat är osannolikt på kort sikt. Läget på oljemarknaden är helt enkelt annorlunda än när oljepriserna steg till nära 150 dollar/fat. OPEC:s reservkapacitet ligger nu på 5,45 md/d, nivåer som vi inte har sett sedan 2002.

Förra månaden sade OPEC:s generalsekreterare El-Badri att kartellen inte skulle vara bekväm med oljepriser på över 100 dollar/fat och att de skulle vara redo att öka oljeproduktionen vid nästa OPEC-möte om världsekonomin fortsätter växa.

oljekapacitet 2009

Källa: EIA, Short-Term Energy and Winter Fuels Outlook, October 2009

Framtidsutveckling för oljepriset

Den närmaste veckan förväntas oljepriserna hålla sig på nivåer nära 80 dollar/fat. Oljeanalytiker pekar på att oljepriserna har återspeglat osäkerheten i den globala ekonomin. Justin Smirk, senior analytiker på Wespac Banking Corp, sa i ett uttalande att efterfrågan på olja har varit svag och hållit ner priserna, men att så snart som återhämtningen i världsekonomin tar fart igen, kan oljepriserna stiga.

På längre sikt finns det definitivt utrymme för en ytterligare ökning av oljepriserna. Emellertid är riskerna för nergång ännu större, då en starkare dollar samt ökat osäkerheten kring världsekonomins utveckling snabb kan komma att trycka ner oljepriset.