Archive for August, 2016

Oljepriserna faller när Irak ökar tillverkningen och tvivel kastas över produktionsutsikter

Monday, August 29th, 2016

oljepriserna föll tidigt på måndagen (29 augusti) i takt med att Iraks tillverkning steg och efter att Iran uttalat sig om att landet bara skulle samarbeta i kommande producentsamtal om att frysa tillverkningen om andra exportörer erkände dess rätt att helt återta marknadsandelar.

International Brent crude råoljans terminskontrakt LCOc1 låg på $49,54 per fat vid klockan 01.43; ned 38 cent från sin senaste stängning.

U.S. West Texas Intermediate (WTI) råoljans terminskontrakt sjönk med 43 cent till $47.21 per fat.

(more…)

Tvivel angående en återhämtning för Nigerias oljeproduktion

Monday, August 22nd, 2016

Oljebolag och även nigerianska tjänstemän håller på att förlora tron på en deal med militanter som har reducerat landets oljeproduktion – något som kastat tvivel över en återhämtning för oljeproduktionen i  landet som vanligtvis är Afrikas största oljeexportör.

Under de sex månaderna sedan den första stora attacken mot Nigerias oljeproduktion, en sofistikerad bombning av Forcados undervatten-pipeline, har dussintals attacker lett till avbrott på mer än 700.000 fat per dag; det högsta på sju år.

Samtal i landet har skiftat från optimism om vapenvila, och oljebolagens försäkringar om pågående reparationer, till garderande kommentarer från regeringen och tystnad från oljebolagen.

(more…)

Spekulationer kring producentåtgärder leder till ökade oljepriser

Monday, August 15th, 2016

oljepriserna steg på måndagen (15 augusti) till sin högsta notering på nästan en månad, med benchmark-Brent crude på mer än 10 procent än i början av månaden i takt med att spekulationer intensifieras om potentiella producentåtgärder för att stödja priserna på en marknad med överskott.

Terminskontrakten för Brent crude steg till en månadshögsta på $47.67 per fat under måndagen, inann den tappade till $47,10 per fat vid 09.43 GMT – upp 13 cent från den senaste förlikningen och 11,3 procent högre än senaste stängningen i juli.

US West Texas Intermediate (WTI) crude-terminskontrakten steg till en topp på $45,15 per fat innan de gick ner till $44,63 per fat, fortfarande 14 cent högre än vid den senaste stängningen. WTI har ökat mer än 7 procent i augusti. (more…)

Indonesien håller kolproduktionen på stabil nivå trots prisuppgång

Monday, August 8th, 2016

Indonesiska energikolgruvor kommer inte att kunna öka produktionen i år på grund av logistik- och skuldbegränsningar, trots en kraftig prisuppgång under de senaste månaderna, enligt the Indonesian Coal Mining Association.

De globala energikolpriserna har ökat kraftigt i och med en oväntad importökning från storkonsumenten Kina, liksom efterfrågan från andra asiatiska tillväxtmarknader och även utvecklade ekonomier, särskilt Sydkorea.

Men indonesiska kolproducenter som reducerat sin produktion under de senaste åren på grund av lägre priser förväntas inte vara i stånd att snabbt öka produktionen, sa föreningens ordförande Pandu Sjahrir till nyhetsbyrån Reuters.

(more…)

Strategie Grains sänker återigen sin uppskattning för EU:s rapsskörd

Monday, August 1st, 2016

Konsultföretaget Strategie Grains sänkte sin uppskattning för EU:s rapsskörd för tredje månaden i rad på måndagen (1 augusti) på grund av en avkastning som var lägre än förväntad i stora producentländer där skörden är i full gång.

Strategie Grains sade att EU bör skörda 20,7 miljoner ton raps i år, en prognos som reviderats ned med 570.000 ton från förra månaden, och nu ligger nästan 6 procent lägre än för 2015.

Företaget sänkte huvudsakligen sina beräkningar för Frankrike, Tyskland och Polen på grund av lägre avkastning. Nedskärningarna kompenserades endast delvis av en mindre ökning i Ungern, Bulgarien, Tjeckien, Danmark och Litauen.

(more…)