Archive for May, 2016

Rysk uralolja sjunker i pris men är fortsatt stark i råoljekampen om Europa

Monday, May 30th, 2016

Ett ständigt ökande flöde av råolja från Mellanöstern till Europa har tvingat Rysslands uralolja att kämpa för sin plats på marknaden. Den ryska varianten har sjunkit i pris men lyckats behålla sin position som en av de mest populära i regionen.

Uraloljan har varit överraskande stabil sedan slutet av 2015 trots negativa händelser, såsom säsongsbaserad underhållning av raffinaderier, återupptagen iransk export och början på arabiska och irakiska leveranser till nordvästra Europa, som skulle förväntas påverka priserna.

(more…)

Iran kommer inte frysa sin oljeproduktion inför OPEC-möte

Monday, May 23rd, 2016

Iran, som kommer träffa sina OPEC-partners den 2 juni, har inga planer på att gå med i någon frysning av råoljeproduktionen då landet ännu inte trappat upp sin oljeexport till de nivåer som den låg på innan landet sanktionerades, det säger chefen för Irans statliga oljebolag.

Landets statliga oljeexport kommer sannolikt att överträffa 2,2 miljoner fat per dag i mitten av sommaren, det säger Rokneddin Javadi, vd för National Iranian Oil Co., till nyhetsbyrån Mehr.

Den senaste gången Iran exporterade på den här nivån var innan sanktioner infördes på grund av landets kärnvapenprogram för mer än fyra år sedan.

(more…)

Goldman chockas av oljemarknadens plötsliga vändning

Monday, May 16th, 2016

Den globala oljemarknaden har vänt till ett underskott tidigare än Goldman Sachs Group Inc. hade förväntat sig.

En nedgång i produktionen, pådriven av oväntade leveransstörningar, samt en ihållande efterfrågan har lett till ett plötsligt stopp av marknadsöverskottet, skrev Goldman i en rapport daterad 15 maj.

Bankens rapport, skriven av analytiker inklusive Damien Courvalin och Jeffrey Currie, såg Goldman höja sin prognos på råolja för den amerikanska marknaden till $50 per fat för årets andra halva, från bankens uppskattning i mars på $45 per fat.

(more…)

Olja är inte den enda råvara som hotas av elbilarnas framfart

Monday, May 9th, 2016

Ökningen av elbilar och dieselteknikens nedgång hotar en hel bransch – från Sydafrika till Sibirien.

Teslaägaren Elon Musks djärva plan att producera 500,000 elbilar varje år med början 2018, kommer påverka ytterligare en marknad – platina.

Men det är inte bara Tesla. Mer eller mindre varje biltillverkare är i full fart med att införa elbilar för att ända användningen av bensin och diesel.

(more…)

Guldet glimmar i den största återhämtningen på två månader

Monday, May 2nd, 2016

Även när spekulanter tar ett steg tillbaka verkar ingenting bromsa guldmarknaden för tillfället.

Ädelmetaller har varit på uppgång den senaste tiden och förra veckans terminskontrakt visade den största framfarten på två månaden. Hedgefonder fick dock inte ta del av uppgången och satsningarna på återhämtningen var som lägst sedan haussen i januari.

(more…)