G20 lovar att tackla det globala överflödet av stål

Inlägget publicerat: 2016-09-05 19:40:18

G20-ledarna har lovat att samarbeta för att ta itu med överflödet av stål som har straffat den globala industrin med låga metallpriser i år och samtidigt ökat spänningarna mellan Kina och andra stora producenter.

Ett uttalande från Vita huset sade att ledarna vid G20-mötet i Hangzhou i östra Kina på måndagen (5 september) accepterat att överkapaciteten inom stål och andra industrier är en global fråga som kräver ett kollektivt svar.

Förslag till bildandet av ett globalt forum som skulle söka en global lösning och rapportera tillbaka till G20 nästa år understryker den växande viljan att stödja en sektor som länge har brottats med kroniskt överutbud och trög efterfrågan.

Den globala stålproduktionen minskade förra året för första gången sedan 2009 och tappade 2,8 procent till 1,6 miljoner ton, med Kina som står för hälften av den totala summan.

Men det är en lång väg att gå om branschen ska kunna påverka de 700 miljoner ton som finns i överkapacitet.

Första konkreta åtgärden

Ett sådant forum skulle vara den första konkreta åtgärden av världens ledare för att försöka hejda produktionen, återuppliva producenter och avsluta ett handelsbråk mellan Kina och andra stora stålproducenter, däribland USA.

I sitt tal vid toppmötet sade Storbritanniens premiärminister Theresa May att G20 hade beslutat att göra mer för att ta itu med överskottet medan Japans premiärminister Shinzo Abe uppmanade ledarna att ta upp frågan.

Press på Kina

Europeiska och amerikanska ledare, som skyller sina stora exporter på fallande priser, har pressat Kina för att påskynda kapacitetsminskningar och anklagar landet för att dumpa billig metall på utländska marknader.

De har hotat med sanktioner och skatter på kinesiska stålimporter och kritiserade Peking för att ge stöd, såsom räntefria lån, för att stötta statsägda företag.

Kina har lovat att skära ner sin stålkapacitet med 45 miljoner ton i år, även om landet sade förra månaden att det låg efter det målet.

» Registrera dig med Plus500 och handla med råvaror direkt från din dator eller mobil.
OBS! En trader med Plus 500-konto kan handla CFD på forex (valutor), aktier, råvaror, optioner och index. T.ex. Binära optioner kan EJ handlas hos Plus 500.

Leave a Reply