Oljepriser stabiliseras även när Iran planerar att utöka export av råolja

Inlägget publicerat: 2016-07-11 11:55:11

Oljemarknaderna kommer att förbli stabila i år även när Iran planerar att fortsätta utöka exporten av råolja för att återta marknadsandelar som landet förlorat till följd av sanktioner, enligt en högt uppsatt tjänsteman vid statliga National Iranian Oil Co.

Iran exporterar omkring 2 miljoner fat av sin dagliga produktion på 3,8 miljoner säger Mohsen Ghamsari, NIOC:s chef för internationella frågor. Landet har återfått omkring 80 procent av marknadsandelarna det hade innan USA och EU skärpte sanktionerna mot oljeindustrin år 2012, säger han.

Sanktionerna lättade i januari och Iran planerar att fördubbla sin export av råolja.

-Vår export-topp ligger på över 4 miljoner fat per dag och vi har planer för det och väntar på rätt förutsättningar, sade Ghamsari i en intervju i Teheran, utan att utveckla om tidpunkten för en sådan ökning.

-Marknaden kommer att stanna på sin nuvarande balans, och en återgång till priser som ligger under $30 per fat är inte särskilt troligt, åtminstone inte under innevarande år, tillade han.

Söker över $100 miljarder i investeringar

Nationen söker mer än $100 miljarder i investeringar från internationella partners för att uppgradera sin oljeindustri och återta sin position som den näst största producenten i organisationen för de oljeexporterande länderna (OPEC), efter Saudiarabien.

Iran satsar på 5,8 miljoner fat per dag i kombinerad produktion av råolja och kondensat vid 2021. Landet har trotsat skeptiker med en 25-procentig ökning i produktionen hittills under 2016 och arbetar för att nå 4 miljoner fat per dag i slutet på året; den högsta dagliga produktionen på åtta år.

oljepriser

Riktmärket Brent-råoljan, som i genomsnitt låg på över $99 per fat under 2014, föll till ett 12-årslägsta på ca $27 i januari på grund av det fortsatta globala leveransöverflödet. Handeln i London stängde förra veckan på $46,76 per fat.

-Vår policy är att inte hamstra olja i flytande offshore-lager. Med andra ord så producerar vi så mycket som vi tror att marknaden kan absorbera, sade Ghamsari.

Enligt Ghamsari skeppar Iran omkring 25 procent av sin export till europeiska köpare. NIOC säljer större volymer i Asien, även om det inte har ökat antalet leveransavtal i regionen, sade han.

Utan att identifiera några speciella företag sade Ghamsari att de just nu ligger i förhandlingar med många företag, både i Europa och Asien, och tillade att Iran tar betalningar för vissa försäljningar i euro.

USA förbjuder fortfarande transaktioner med anknytning till Iran från att genomföras i dollar då det anklagar landet för att missbruka de mänskliga rättigheterna och sponsra terrorism. Trots detta förutspådde oljeministern Bijan Namdar Zanganeh i juni att Iran skulle skriva sina första kontrakt med utländska företag inom tre månader.

» Intresserad av att handla med råvaror som t.ex. olja? Lär dig mer genom att registrera dig hos eToro

Leave a Reply