Oroligheter om efterfrågan av Olja

Inlägget publicerat: 2019-04-03 07:37:33

Redan i slutet av 2018 rapporterade OPEC att världens efterfråga av råolja kommer minska under 2019. I slutet av det tredje kvartalet förra året beslutade organisationen att dra ner på produktionen för att hålla marknaden balanserad.
Den 2a april träffade priset för Olja (Brent) årets högsta punkt och OPEC rapporterar organisationens totala produktion. Tillgången till organisationens olja mötte den lägsta punkten på de senaste fyra åren. Aldrig har det varit bättre möjligheter att handla med olja, är slutsatserna från Råvaror.se

Redan i augusti 2018 började det spekuleras kring huruvida tillgång-och-efterfråga var boven i dramat för det låga priset på olja. Kort därefter bestämde OPEC-nationerna den sjunkande efterfrågan av olja krävde motåtgärder. Ett beslut togs om att sänka produktionen och ett mål sattes för det andra kvartalet 2019. Nu är vi där.

Olja – årets topp, lägsta inventariet på 4 år och fler sanktioner

Årets högsta pris för Brent Oil nåddes när priset steg över 69USD den 2a april. Det skedde i samband med att fler sanktioner på Iran diskuterats samt att störningar i Venezuela kan fördjupa den OPEC-ledda minskningen av produktion. Det ser ut som att marknaden svarade med att oroligheterna för efterfrågan av olja har minskat.

Irans oljeexporter har halverats sedan 2018 men nu överväger USA att sätta fler sanktioner ovanpå de befintliga. I Venezuela har produktionen nästintill stannat av igen till stor del av Amerikanska sanktioner.handla råvaror på forex marknaden

Enligt Reuters har OPECs tillgångar i mars nått den lägsta punkten på fyra år. Det är framför allt under mars månad som produktionen har minskat kraftigt. Bara under månadens sista vecka minskade organisationens totala lager med 1.2 miljoner tunnor.

Den senaste stigningen av priset för olja har mest drivits av Fundamentala orsaker. I tisdags var priset för Brent strax under strecket för 200-dagars Moving Average. Om priset fortsätter över strecket får vi även positiva Tekniska indikationer.

Ryssland pådrivare av minskad produktion från OPEC

I en artikel från Bloomberg beskrivs Ryssland som den stora arkitekten för avtalet mellan OPEC-länderna och dess parter. Tidningen har granskat gigant-landets egna produktion och rapporterar bl.a. att Ryssland själva inte hade uppnått sitt mål i slutet av mars.

Enligt avtalet har Ryssland lovat att minska produktionen av råolja med 228 000 tunnor per dag jämfört med oktobers siffror. Det är den näst största minskningen inom OPEC och endast Saudiarabien står för en större minskning.

Ryssland faktiska minskning var 190 000 tunnor per dag i slutet av mars. Energiminister Alexander Novak säger via ett meddelande på den statliga sajten att april är den första månaden då Ryssland uppnår sitt utlovade 228 000 tunnor per dag i minskad oljeproduktion.

Priset för Brent Oil ligger i skrivande stund på 69.8 och pendlar. Den Fundamentala Analysen säger att en vidare priskorrigering kommer fortsätta. Även om efterfrågan av råolja för tillfället är på minskning, och kommer fortsätta minska de närmaste åren, så räknar OPEC med att efterfrågan kommer stiga i framtiden.

Vi på redaktionen är inte lika säkra då flera teknologiska framsteg görs dagligen. Framsteg som kan göra råolja allt mindre och mindre användbart. Nyligen flög ett flygplan runt jorden med endast solceller på vingarna. Elon Musk testar Etanolmotorer för sitt Falcon X projekt.

Comments are closed.