Nya sanktioner på Iran, och JP Morgans nya Guld Krypto

Inlägget publicerat: 2018-10-31 17:17:46

Den 4e november träder nya sanktioner i kraft som är tänkt limitera Irans oljeexporter, och denna gång verkar Asien vara involverade. Vad kommer det få för konsekvenser på priset på olja?

Den amerikanska storbanken JP Morgan har tagit beslutet att en kovändning gällande användandet av blockchain. Det är en enorm händelse för kryptovalutor, men även för Guldet. Banken tänker nämligen försöka förena sina investeringar i Guld (XAU) med blockchain.

Guld och olja är ju de två som det handlas mest av. Dessa nyheter hoppas vi hjälper din fundamentala analys för råvaror.

USA sanktionerar Iran återigen

USA har beslutat att förstärka sanktionerna på Iran och deras exporter av råolja. Tidigare har det inte betytt speciellt mycket för priset på råolja, för Kina och Asien i stort har varit den största kunden. Men redan nu börjar Kina, Sydkorea, och Japan att kraftigt minska sina iranska oljeimporter.handla råvaror på forex marknaden

Washington har gjort det väldigt tydligt för Teherans kunder att USA förväntar sig att handel med iransk olja ska upphöra. Till följd av dessa förväntningar har Irans oljeexpoter till Asien minskat dramatiskt och sjunkit till en 32 månaders lägsta nivå.

Framtiden för priset på olja har ändrats helt sedan sommaren. Då förväntades priset nå över 90 dollar innan årets slut, nu ser det ut som att vi mer mot 60 dollar. USAs sanktioner ihop med den fortsatt minskade produktionen i Venezuela är inte nog för att förvärra situationen. Det pågående handelskriget i Stilla Havet mellan USA och Kina har även gjort att förväntninarna har förändrats.

JP Morgan använder Quorum Blockchain för Guld

Genom att applicera blockchain till handel och hantering av Guld skapar vi flera fördelar för de som investerar i Guld.

Förvaring av Guld kommer fortsatt vara ett säkert förvaringsställe för de som har fysiska guldtackor. Men handeln av Guld kan göras många gånger enklare och bättre. Det finns framför allt tre fördelar:

  • Ägarskap och transaktioner är gjorda och noterade på ett öppet vis som inte går att editera.
  • Ägarskap kan enklare delas upp i mindre delar.
  • Guld kan köpas och säljas utan inblandning från någon tredje part.

Den sista biten är den som väcker flest frågor gällande säkerhet och legitimitet. Men personen som är ansvarig för projektet hos JP Morgan, Umar Farooq, säger att säkerheten ökar. Det blir möjligt att spåra guldet från gruvan till slutdestinationen, och om vi vet att det är en socialt ansvarig gruva blir folk villiga att betala lite mer.

Det finns redan ett gäng företag som har gjort det samma med Diamanthandeln. Där har försörjningskedjan blivit mer transparent och marknaden mer likvid.

Blockchain teknologin limiterar tillgången till information gällande transaktionen endast till de involverade parterna, köpare och säljare. JP Morgans blockchain nätverk kallas Quorum och det kan verkligen förändra saker för investerare på banken.

I juni tidigare i år provade Sydafrikas centralbank Quorum. De märkte att det gick att processa en hel dags transaktioner på bara två timmar.

Banker har generellt varit emot den nya teknologin, men fler och fler adopterar den nu. Att en så stor bank som JP Morgan drar nytta av blockchain kanske kan förändra marknaden.

Comments are closed.