Priset för Silver 2019

Inlägget publicerat: 2018-12-28 20:50:23

Strax efter jul, på onsdag den 26, återhämtade sig priset på Silver en aning och steg ovanför 15 dollars-strecket. Just 15 USD är en viktig psykologisk gräns, men även en viktigt strukturell gräns. Silver har inte riktigt lyckats göra det som Guldet har gjort nyligen, nämligen lyckats stiga från en lägre punkt än “normalt”.

Ser vi till den nya befästningen så bör vi börja tänka i en-dollars intervaller. Det innebär att nästa nivå vi siktar på är 16 USD, och så småningom inväntar marknaden ett pris på $17. I slutändan känns det logiskt att marknaden samlar sig kring det faktum att den amerikanska reservbanken har utlovat ytterligare tre höjningar av reporäntan under 2019. Det logiska är att investerare samlar sig inte bara för att priset på dollarn verkar försvagas, utan att investerare vill ha högre säkerhet.

Stor optimism för 2019

Varje år genomförs det undersökningar av vad investerare har för framtidsutsikter på vissa råvaror. I år var det 1204 personer som deltog och berättade vad de förväntar sig av år 2019.bull marknad för råvaror

Totalt var det 524 personer, eller 43%, som sa att de förväntar sig att Silver blir en av de bäst presterande råvarorna 2019. Guld rankades på en andraplats med 407 röster, eller 34%, och 12% ser Koppar som den bästa metallen för investering nästa år.

I det nedre lagret av “tabellen” röstade 6% på att Palladium är nästa års investering, och sist rankades Platinum med endast 5% av rösterna.

Den stora optimismen för Silver kan vara förvånande då detta året, 2018, har utvisat att metallen är den sämst presterande bland ädelmetaller. Silver har förlorat 13% under året, i mars stod priset på 17.76 USD för ett Ounce (28g). Den ädelmetallen som har presterat bäst är Palladium som har stigit med 10% tack vare en ökad efterfrågan från många industrier samt en minskad tillgång. För en kort tid var även Palladium dyrare än Guld.

I fjolårets undersökning var det endast 5% av de “vardagliga” tradarna som blev tillfrågade som trodde att Palladium skulle vara nästa års bästa investering.

I årets undersökning är det dock inte bara de “vardagliga” tradarna som tror på Silver för nästa år. Även de flesta storbanker tror att Silver kommer att prestera bättre än Guld därför att många kommer att hitta tillbaks till ädelmetaller tack vare den svagare dollarn och oroligheter på den globala finansiella marknaden.

Den Holländska banken ABN AMRO är också optimistiska gällande Silver. De spekulerar i att priset kommer närma sig $18 p.g.a. den svagare dollarn. De tror att priset på Silver har sett sin lägsta punkt och förväntar sig högre priser inom kort. Deras positiva framtidstro på Guld förstärker även det påståendet.

Den Franska banken Natixis tror också på en bullmarknad för Silver 2019. De tror att priset kommer närma sig $18 som mest, och snitta runt $16 per Ounce. Detta beroende på precis samma anledningar som ABN AMRO. Natixis har även noterat att Silver är cirka 1.3% mer volatilt än Guld, så om priset på Guld rör sig uppåt så bör även Silver göra det.
Vi följer givetvis utvecklingen, så kika in här med jämna mellanrum för de senaste nyheterna och analyserna.

Comments are closed.