Priset på guld upp – XAU återetablerar sin briljans

Inlägget publicerat: 2019-06-30 18:40:22

Guld (XAU) har nått det högsta priset sedan maj 2013. Den 20e maj stod priset på 1278.2331 dollar. Den 25e juni nådde 1437.5336 USD. Sedan dess har guldet tappat en liten smula, men juni har sett den största och brantaste prisökningen för en månad sedan januari 2016.

Under månadens sista fredag låg priset ganska platt. Priset gick upp under dagen men stängde i samma krokar dagen öppnade. Det avslutade juni månads trading med guld och det var en månad som sett den största prisökningen på drygt tre och ett halvt år. Mitt i all geopolitisk oro har den amerikanska centralbanken uttryckt sig om möjliga räntesänkningar redan i juli. Det, bland mycket annat, har sett guldet återfå sin status som en säker investering.

Förvärrad makroekonomiska utsikter återställer guld som en “safe-haven” investering

“Guldet har stigit mycket tack vare sin status som en säker investering då de makroekonomiska utsikterna blir allt värre” skriver ANZ Research. Bolaget förväntar sig att priset kommer att hålla sig över 1 400 dollar och att det finns en resonabel möjlighet att priset överstiger 1500 USD under de närmaste 12 månaderna. De tror vidare att guldet kommer förbli en viktig tillgång för diversifiering av portföljen då investerare söker skydd från ökande politiska oroligheter och en försvagad ekonomisk tillväxt.investera i guld

Fonder som investerar i råvaror drog in cirka 1.5 miljarder dollar under den senaste veckan säger EPFR Global, ett bolag som håller koll på världens största fondförvaltare. Det är den största vinsten sedan mitten av 2017.

Priset 1 365 USD har länge agerat som en fundamental och tekniskt viktig nivå för ett Ounce av guld. Det är ungefär där som taket, motståndsnivån, har legat under de senaste sex åren. Att priset nu stigit över 1400 dollars-sträcket beror till stor del på de ändringar i monetärpolitiken som The Fed har förkunnat. Sänkningar i reporäntan är att förvänta, kanske redan så tidigt som i juli.

Ny bullmarknad på guldet?

Om guldet lyckas hålla sig över 1400 dollar under nästa vecka så finns det en god chans att det kan vara markören för begynnelsen en ny tjurmarknad. Skiftet i centralbankernas policy tyder på en förändring i det makroekonomiska klimatet, att det finns helt nya nivåer av risk i det finansiella systemet. Centralbankerna ser en lågkonjunktur på kommande. Många investerare tror dock att det är svårt att göra något åt situationen. Kvantitativ lättnad har liksom tappat lite av sin kraft och är inte lika effektivt som det för förr. Lägg därpå ett lager av politiska oroligheter runt om hela världen så ser vi en bild av varför investerare väljer att lägga mer intresse på guld. Därför ser vi också priset stiga. Skulle det säljas ett större antal aktier än vanligt så kan vi räkna med att priset kommer att fortsätta stiga.

Söker du efter en råvarumäklare så kan vi rekommendera eToro. Där får du även tillgång till social trading. Det gör att du kan se och kopiera portföljen för de mest framgångsrika tradarna.

Comments are closed.